Gå til sidens hovedinnhold

Straffer asylbarn med bøter

Asylbarn som kommer for sent til skolen eller bryter husregler, blir frattatt penger av norske asylmottak.

Ifølge Redd Barna finnes det flere eksempler fra asylmottak over hele landet på dette. Praksisen er ikke hjemlet i noen lov.

- Det virker som om Utlendingsdirektoratet (UDI) lager hjemmestrikkede regler, sier leder Marianne Borgen ved Redd Barnas Rettighetssenter til Dagsavisen.

100 kroner per regelbrudd
Det er Staten ved UDI som har ansvaret for enslige, mindreårige asylsøkere som bor ved asylmottak i Norge. Dette ansvaret blir delegert videre til asylmottakene.

I fagbladet Fontene kommer det fram at en enslig, mindreårig asylsøker med eget hushold mottar 2800 kroner i måneden, beregnet blant annet til mat, klær, lege og medisiner og aktiviteter. Men flere asylmottak praktiserer en egen oppdragelsesmetode, der 100 kroner blir trukket fra potten når barnet bryter en regel.

- Andresortering

Det nye barneombudet Reidar Kvaal Hjermann mener at barna på mottak utsettes for andresortering i forhold til andre barn i Norge.

- Det er grunn til å si at Norge er ansvarlig for alvorlige brudd på FNs barnekonvensjon – som er innlemmet i norsk lov – helselovgivningen og barnelovgivningen. Enslige, mindreårige asylsøkere utsettes for systematisk diskriminering, sier han til Dagsavisen.

Reklame

KANONSALG: Halv pris på bestselgere hos Oakley