*Nettavisen* Nyheter.

Streik vil gi rekordbillig strøm

Prisene kan falle med 30-50 prosent.

01.04.08 12:37

Streik ved landets sju aluminiumsverk vil gi rekordbillig strøm.

Det sier redaktør og kraftekspert Kjell Rønningsbakk i KraftNytt til Nettavisen. Årsaken er at streik og nedtrapping av produksjonen ved de svært kraftkrevende aluminiumsverkene gradvis vil gi et stort kraftoverskudd.

- Vi har hatt en mild vinter med mye nedbør, så nå er det over seks prosent mer vann i magasinene enn normalt for årstiden. I kraft tilsvarer det 5,2 TWh mer enn det normale. Videre er mye snø i fjellene, spesielt på Vestlandet. Det vil gi rikelig med tilsig til magasinene. Dessuten er eksportmuligheten begrenset på grunn av problemer med flere kabler til utlandet, sier Rønningsbakk.

Rønningsbakk sier at kraftprodusentene kan holde tilbake produksjonen for å holde kraftprisen oppe.

- Men når magasinene er fulle, så renner vannet over. Da er det bedre å bruke det til kraftproduksjon, sier Rønningsbakk.

(Saken fortsetter under bildet)


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Tirsdag formiddag er LO og NHO i ferd med å forhandle om en ny løsning som jens Stoltenberg har lagt fram, men Stein Aamdal, som leder aksjonen Forsvar AFP, sier at forslaget er uakseptabelt.

Les også: Dreper Jens’ kriseforslag

Bruker 21 TWh
De sju aluminiumsverkene bruker enorme 21 TWh årlig, noe som tilsvarer årsforbruket til en fjerdedel av Norges befolkning. Etter fire uker med streik vil produksjonen være trappet ned med 20 prosent. Da vil en kraftproduksjon på cirka 4 TWh årlig blir tilgjengelig for markedet.

Ifølge Rønningsbakk dekker 1 TWh på årsbasis forbruket til en by med cirka 55.000 innbyggere, omtrent som Drammen.

- Hvis det blir streik ved aluminiumsverkene tror jeg at spotprisen på kraft løpet av to-tre uker kan komme ned i 15 øre KWh i Sør-Norge i de billigste timene på døgnet. Det er 10 øre ned fra mandagens spotpris på 25 øre KWh. I Midt-Norge tror jeg spotprisen kan komme ned i 35 til 40 øre KWh, noe som er prisavslag i forhold til dagens pris på cirka 30 prosent, sier Rønningsbakk.

Blir streiken langvarig kan det bli enda bedre tider for dem som har avtaler om markedspris eller spotpris. Fra og med den femte streikeuka reduserers produksjonen ved verkene med 10 prosent i uka, inntil produksjonen til slutt når 10 prosent av opprinnelig kapasitet.

- Kan ikke stanse
Forbundssekretær Sonja Meek i LO-forbundet Industri Energi sier til Nettavisen at produksjonen ved aluminiumsverkene ikke kan kjøres ned til null. Da vil det nemlig ta enormt lang tid å få produksjonen i gang igjen etter at en eventuell streik er over. Problematikken er regulert i avtaleform mellom Norsk Industri og Industri Energi.

- Produksjonen kjøres ned, men ikke til null. Vi vil jo gjerne ha arbeidsplasser å gå tilbake til etter en eventuell streik. Det viktigste er at det ikke blir noen utskiping eller utkjøring fra aluminiumsverkene. Det går rett på salg og inntekter. En streik handler om å ramme arbeidsgiverne, ikke om å ødelegge arbeidsplasser, sier Meek.

PS! Fagorganiserte i Industri Energi får streikestøtte på 2662 kroner i uka, så billigere strøm kan komme godt med for dem om en konflikt blir langvarig. Her ser du hva de LO-organiserte får i streikestøtte om det blir konflikt, her ser du hvilke bedrifter som rammes av streik og her redgjør LO for hvordan en eventuell streik vil ramme deg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag