RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian svarer på spørsmål under en pressekonferanse på Fornebu, etter at streiken blant flyselskapets piloter ble avsluttet tirsdag kveld.
Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian svarer på spørsmål under en pressekonferanse på Fornebu, etter at streiken blant flyselskapets piloter ble avsluttet tirsdag kveld. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Streiken i Norwegian er over

Sist oppdatert:
Den elleve dager lange streiken i Norwegian er over. Trafikken skal gå som normalt igjen fra onsdag ettermiddag.

Tirsdag er det oppnådd enighet i forhandlingene og leder for pilotene i Norwegian Halvor Vatnar sier pilotene har fått en nødvendig binding til morselskapet (NAS), likeverdige avtaler i Skandinavia og felles karrieremuligheter.

– Jeg er svært lettet over at pilotstreiken nå er avblåst og at passasjerene våre endelig kan føle seg trygge på at flyene snart vil gå som normalt. Jeg er ekstremt lei meg for de problemene våre passasjerer er blitt påført som følge av pilotstreiken, sa Bjørn Kjos under pressekonferansen.

Han avviser at konflikten har vært «bitter», men sier det har vært «høy temperatur».

Fakta: Dette er de enige om

Klikk for å åpne faktaboksen
 

· Stillingsgaranti fra morselskapet i tre år for samtlige piloter i Skandinavia (dvs. en garanti mot nedbemanning i pilotselskapene)

· Felles konsernansiennitet for alle piloter med baser i Europa (en pilot tilsatt ved en base kan ikke skyves ut av hensyn til ansiennitet)

· Ingen lønnsøkning i 2015 (utover opprykk på en fast lønnsstige på 2-5%)

· Minimum 184 fridager i året, dvs. minimal endring

· Helt marginale endringer i arbeidstid og fleksibilitet

· Overgang til innskuddspensjonsordning, samt en lukket ytelsespensjon for de som har 15 år eller mindre igjen til pensjonsalder (65 år)

· Skattefri utbetaling på 2,65 millioner kroner (30G) ved tap av flysertifikat (Loss of License-forsikring) + en engangsutbetaling på 1,65 x årslønn

· Felles forhandlingsrett for Norge, Sverige og Danmark

Kilde: Norwegian

Over 200.000 rammet

Streiken har rammet over 200.000 passasjerer.

Siden onsdag 4. mars har så godt som alle innenriksavganger i Skandinavia vært innstilt, i tillegg til de fleste flyginger mellom Oslo, Stockholm og København.

Normal trafikk onsdag

- Onsdag ettermiddag kommer trafikken til å gå som normalt, sier Bjørn Kjos på pressekonferansen.

LES OGSÅ: Her kan du sjekke om ditt dly er i rute.

Lederne for pilotene, Vatnar sier pilotene har gitt selskapet store innsparinger mot å få gjennomslag for sine hovedkrav. 

– Vi har oppnådd en klar binding til morselskapet Norwegian Air Shuttle i form av juridiske og økonomiske garantier uavhengig av hvilket datterselskap pilotene er ansatt i. Vi har fått karrieremuligheter på tvers av ulike selskapsstrukturer som omfatter alle piloter som flyr Norwegians fly, uavhengig av flytype og hvilket land man er stasjonert i og vi har fått likeverdige avtaler i Skandinavia uavhengig av selskapsstruktur og med norsk forhandlingsordning, sier han i en pressemelding.

Fornøyd med avtalen

Pilotene har ifølge Vatnar gått fra ytelse- til en innskuddspensjon, de har akseptert en rimeligere forsikringsordning, i tillegg til at de har bidratt til mer fleksibel arbeidstid. 


– Allerede tidlig i forhandlingene la vi pensjon, forsikring og arbeidstid i potten. Dagens pensjonsordning beholdes for ansatte som er nærmest en pensjonsalder, mens alle andre går inn i en innskuddsbasert pensjonsordning. På forsikring, eller Loss of License, og på arbeidstidsordninger har vi spart selskapet for mye penger, sier Vatnar.

- Dette er en avtale vi absloutt kan leve med, så vi er fornøyde, sier Vatnar til TV2. 

- Beklager at passasjerene måtte lide

Leder i Parat Hans-Erik Skjæggerud er glad streiken er over og at alle passasjerene igjen kan komme seg dit de skal. 


– Vi har vunnet frem på helt sentrale områder, men jeg beklager at passasjerene har måttet lide for at helt grunnleggende arbeidstakerrettigheter skulle komme på plass. Dette har vært krevende for alle parter, men jeg vil berømme våre medlemmer for å ha stått rakrygget gjennom stormen. Jeg tror vi kan konstatere at den norske og nordiske modellen har vunnet over Norwegians forretningsmodell, eller enda bedre – forretningsmodellen til Bjørn Kjos kan leve hånd i hånd med ryddige tariffavtaler på tvers av selskapsstrukturen som er valgt, sier Skjæggeru i pressemeldingen.

Han mener avtalen de nå har inngått ikke hindrer Bjørn Kjos å ekspandere ut i verden. 


– Avtalen som nå er signert sikrer de ansatte nødvendig tarifflojalitet gjennom en klar konserntilknytning. Det er også slik at Norwegian gjennom denne avtalen anerkjenner den frie organisasjons- og forhandlingsretten og gir garantier for faste ansettelser også på baser utenfor Skandinavia, sier Skjæggerud.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere