RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Streikende hetset Skogsholm

Sist oppdatert:
Skjellsordene satt løst da 1000 streikende fra Norsk Jernbaneforbund demonstrerte mot samferdselsminister Torild Skogsholm tirsdag.

Om lag 1000 fagorganiserte i Norsk Jernbaneforbund møtte opp på Jernbanetoget og utenfor Stortinget i ettermiddag for å ytre sin sterke misnøye med samferdselsminister Torild Skogsholm.

På plakater og i løpesedler fremstilte de jernbaneorganiserte samferdselsministeren som en heks, luremus og en politiker som ikke er til å stole på. Tidligere i dag besluttet ansatte i Jernbaneverket å politianmelde Skogsholm for æreskrenkelser etter uttalelser hun kom med i et intervju med NRK P2 søndag.

Sterk misnøye
”Sikkerheten er ikke til salgs” var et av slagordene på plakatene under streiken, som varte fra klokken 12 til 15 i dag. ”Torild Luremus” var et annet slagord som gikk igjen. De fagorganiserte gikk rimelig langt i å uttrykke sin misnøye med regjeringen, samferdselsministeren og stortingsflertallet som støtter privatisering av jernbanedriften.

Bakgrunnen for streiken er regjeringens forslag om å konkurranseutsette store deler av Jernbaneverkets oppgaver. Forslaget innebærer en reduksjon på 1000 årsverk, der over 700 personer skal sies opp.

- Jeg er overveldet over oppmøtet i dag. Sammen skal vi vise regjeringen og Frp hva vi mener om forslaget til å privatisere sikkerhetsdelen av jernbanen. Forslaget er et hån mot alle ansatte i Jernbaneverket, sa Kjell Atle Brunborg, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund til om lag 1000 fremmøtte fagorganiserte i dag.

Pipekonsert
De streikende spaserte i demonstrasjonstog fra Jernbanetorget og opp til Eidsvolds Plass utenfor Stortinget. Der møtte de fagorganiserte flere medlemmer i Stortingets samferdselskomité. Høyres Petter Løvik er leder i komiteen og måtte tåle både tilrop og pipekonsert da han forsøkte å forklare hvorfor han går inn for privatisering.

- I løpet av de seneste årene har vi sørget for en historisk satsing på jernbanen. Vi ønsker å styrke statens rolle som eier og vil skille ut selve produksjonsdelen i Jernbaneverket, slik at vi kan få et best mulig tilbud ut av de bevilgningene Stortinget tildeler. Vi må ikke glemme at det er passasjerene og kundene som vi på Stortinget skal tjene, forklarte Petter Løvik.

Arbeiderpartiets Oddbjørg A. Starrfelt sa til de streikende at hun ikke ville bytte statsansatte ut med privatansatte.

- Regjeringen tror de kommer til å spare penger på privatisering. Jeg tror dette kommer til å koste langt mer enn det regjeringen tror de sparer. I tillegg kommer det til å føre til økt usikkerhet for togpassasjerene. Nå går det mot et flertall i Stortinget for privatiseringen. Men jeg lover dere at dersom Arbeiderpartiet kommer i regjeringsposisjon fra høsten av, skal vi gjøre alt som står i vår makt for å gjøre om på vedtaket, sa Starrfelt til de streikende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere