*Nettavisen* Nyheter.

Strid mellom polititopper

Foto: (Scanpix)

Striden om rotet med savnetlistene fortsetter internt i politiet. Kripos-sjef Arne Huuse avviser nå politidirektør Ingelin Killengreens påstand om at datatrøbbel var årsak til forsinkelsen ut til politidistriktene.

05.01.05 09:47

Tekniske overføringsproblemer var, ifølge politidirektør Ingelin Killengreen, årsaken til at savnetlistene først nådde politidistriktene halvannen time før offentliggjøringen.

Til VG i dag sier Kripos-sjef Arne Huuse at han ikke har kjennskap til noe datatrøbbel:

- Fundamentalt feil
- Det er fundamentalt feil. Det var ingen dataproblemer da vi sendte ut listene, uttaler han.

Det var på en pressekonferanse i regjeringsbygget tirsdag politidirektør Ingelin Killengreen forklarte forsinkelsen med savnetlistene med overføringsproblemer fra Kripos. Politidistriktene fikk savnetlistene klokka 10 mandag og ikke klokka 09.30 som planlagt.

- Det var ingen datasvikt. Det hadde falt ut noen kolonner som måtte legges inn igjen. Vi sendte dette i ny melding rett etterpå, og det hadde ingenting med datasvikt å gjøre, sier Huuse ifølge VG.

Skulle kvalitetssikres
Tidspunktet for når politidistriktene fikk savnetlistene har betydning for diskusjonen om kvalitetssikringen av listene. Killengreen uttalte til mediene tirsdag og gjentok i en pressemelding samme dag at det hele tiden var meningen at politidistriktene skulle kvalitetssikre savnetlistene før de ble offentliggjort.

«Det ble besluttet å sende ut listen til politidistriktene klokken 09.30, som et ledd i kvalitetssikringen av informasjonen. Listen ble dessverre først sendt klokken 10.00, og på grunn av lav hastighet i datanettet var det flere politidistrikter som ikke mottok listen før klokken 11.00. Det ble dermed ikke tilstrekkelig tid til å registrere de tilbakemeldingene som kom fra politiet før listen ble offentliggjort klokken 11.30», het det i Killengreens pressemelding tirsdag.

En annen versjon
Også når det gjelder kvalitetssikringen har Arne Huuse en annen versjon enn politidirektøren:

- Det var aldri meningen at politidistriktene skulle drive kvalitetskontroll før listene ble offentliggjort, uttaler Huuse til VG. Han sier listene ene og alene ble sendt ut for at politiet lokalt skulle ha anledning til å varsle de pårørende.

Samarbeidsproblemer
Dagbladet skriver i dag om isfronten mellom politidirektøren og Kripos-sjefen og hevder at Killengreen og Huuse har hatt et anstrengt samarbeidsforhold i åresvis.

Justiskomiteens leder, Trond Helleland (H), sier han er kjent med at Huuse og Killengreen ikke alltid har vært faglig enige.

- Men snart er dette historie. Nye Kripos ble etablert 1. januar i år, og snart går Huuse av som sjef, sier Helleland, til Dagbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.