RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strid om barnedød

Riksadvokat Tor-Aksel Busch reagerer kraftig på at flere ledere i Sosial- og helsedirektoratet mener leger ikke kan melde fra om mistanker om babydrap til politiet.

Busch reiser oppsiktsvekkende krass kritikk mot lederne i direktoratet.

Bakgrunnen er at de mener leger ikke kan melde mistanker om babydrap til politiet på grunn av taushetsplikten.

- Veldig alvorlig
Det er en arbeidsgruppe ledet av divisjonsdirektør Hans Petter Aarset som hevder leger kan tie, selv om de får mistanke om at en forsvarsløs baby har blitt drept. Taushetsplikten gjør at leger som hovedregel ikke kan gå til politiet, fastslår arbeidsgruppen, som har utredet innføring åstedsundersøkelser når babyer dør - i regi av helsevesenet.

- Dette er veldig alvorlig. For det er klart vi må reagere når det er mistanke om at spedbarn er tatt av dage, sier barneombud Reidar Hjerman til TV 2 Nyhetene.

- Vi synes det er ganske horribelt at man kan mene at man skal beskytte drapsmenn mot rettsforfølgelse av hensyn til taushetsplikten, sier Trond Mathisen i Landforeningen uventet barnedød.

En av de som reagerer sterkest på holdningene er riksadvokaten.

«Haster meget»
I et brev til Helse og omsorgsministeren, merket «haster meget» retter riksadvokaten uvanlig sterk kritikk av holdningene til taushetsplikt i Helsedirektoratet.

- At helsepersonell har en tilnærmet absolutt taushetsplikt kan ikke være riktig. Rettskilder underbygger ikke Helsedirektoratets oppfatning, skriver han.

I brevet påpeker han også arrogante holdninger blant topper i Helse-Norge. For Helsedirektoratets medlemmer i arbeidsgruppen nektet å la jukseksperter utenfra vurdere om synet deres på taushetsplikten faktisk kan være feil. Og det til tross for at riksadvokatens representant i arbeidsgruppen foreslo det.

Forslaget ble avvist. Begrunnelsen var at lovforståelsen oppfattes som klar, skriver riksadvokaten.

- Dette synes jeg er veldig merkelig. Det er klart at prestisje aldri må ligge i veien så vi ikke finner de riktige svarene i så viktige saker som dette, sier barneombudet til TV 2 Nyhetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere