*Nettavisen* Nyheter.

Strid om telefonbevis i spritsmuglersak

Retten klarte ikke onsdag å bestemme om politiet skal få bruke avlyttede telefonsamtaler som bevis i spritsmuglersaken mot Steinar Lundeby.

07.01.04 19:45

Får ikke aktoratet bruke samtalene, kan saken bli trukket.

Steinar Lundeby er en av norgeshistoriens største spritsmuglere og soner allerede en dom på ni år.

Nå vil påtalemyndigheten dømme 48 år gamle Lundeby sammen med hans 49 år gamle bror Bjørn Lundeby for smuglingen av minst 600.000 liter ren sprit til Norge i perioden mellom september 2001 til juli 2002. Tiltalen omfatter også hvitvasking av nærmere 30 millioner kroner.

Saken kan falle
Det var strid i Oslo tingrett om hvorvidt avlyttede telefonsamtaler kunne legges fram i retten da saken startet onsdag.

Under etterforskningen, som blant annet foregikk i Spania, ba norsk politi om bistand fra spanske myndigheter som tok opp flere telefonsamtaler mellom Steinar Lundeby og hans kontakter. Disse telefonsamtalene er påtalemyndighetenes viktigste bevis, og politiet hevder Steinar Lundeby kommer med utsagn i opptakene som knytter ham direkte til omfattende spritsmugling.

Lundebys forsvarer, Sigurd Klomsæth, mener telefonavlyttingen ikke kan legges fram som bevis. Får han medhold kan saken bli trukket, melder TV 2 Nyhetene.

Ville utsette saken
Klomsæt begjærte først saken utsatt, men fikk ikke medhold av rettens formann, tingrettsdommer Hallvard G. Johnsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg er uenig i dette. Jeg argumenterte for utsettelse ettersom jeg mener det er grunnlag for det. Men jeg er tilfreds med at politiet pålegges å komme med opplysninger som vi har etterlyst i lengre tid, sier Klomsæt til NTB.

Uenighetene mellom forsvarerne og påtalemyndigheten stjal hele den første dagen i retten, etter at brødrene Lundeby begge nektet straffskyld etter tiltalen. En 34 år gammel medtiltalt nektet også straffskyld for forsøk på salg og oppbevaring av smuglersprit. Det er satt av fire uker til saken.

Venter på tillatelse
Aktor, politiadvokat Reidar Bruusgaard, mener det ikke er grunn til å betvile lovligheten rundt telefonopptakene ettersom de er foretatt i Spania. I Norge ville norsk politi aldri fått tillatelse til å foreta telefonavlyting i en spritsak, da slike metoder bare er tillatt dersom det gjelder lovbrudd med en strafferamme som overstiger ti års fengsel. Her er strafferammen for spritsmugling, selv i svært stor skala, inntil ni års fengsel.

Nå må påtalemyndigheten avvente en spansk jusprofessors sakkyndige uttalelse før telefonopptakene eventuelt kan bli brukt i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag