RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Nord-Salten Kraftlag A/L)

Strømløse kan kreve millioner

Sist oppdatert:
Strømbruddet i Steigen kom etter nyttår. Dermed kan innbyggerne kreve erstatning.

Les også:Strømmen tilbake i Steigen

Steigen går inn i sitt sjuende døgn uten strøm. Fattigmannstrøsten får være at strømbruddet kom etter nyttår. Dermed har kommunens innbyggere krav på erstatning.

Fra 1. januar 2007 kom nye forskrifter som sier at du kan kreve kompensasjon for strømbruddet.

- Alle har rett til kompensasjon selv om det er ekstremt vær som har forsaket strømbruddet, det er ingen forbehold for hva som er årsaken til selve strømbruddet, sier Tore Langset, seksjonssjef i NVE.

Nord-Salten Kraftlag, som forsyner Steigens befolkning med strøm, må derfor belage seg på bli avkrevd millionerstatning av kommunens innbyggere.

Forbrukeren må selv kreve
Den enkelte Steigværing må selv kreve det beløpet de mener å ha rett på direkte av Nord-Salten Kraftlag innen rimelig tid etter at den normale strømforsyningen er gjenopprettet. Nettselskapet skal utarbeide et rapporteringsskjema som skal brukes når en krever erstatning.

Fritidsboliger har også rett til kompensasjon, men kravet kan i slike tilfeller ikke overstige det som forventes innbetalt i nettleie per år.

Benekter spekulasjon
Det var natt til torsdag 25. januar at strømmen forsvant i Steigen. Lørdag ettermiddag klarte imidlertid Nord-Salten Kraftlag å porsjonere strøm ut til kommunes innbyggere i to ganger to timer i døgnet.

Forskriftene sier at dersom normal forsyning opprettholdes i minimum to timer sammenhengende, skal det i utgangspunktet gå tolv nye timer før forbrukeren på ny har rett til erstatning.

Elverksjef Asbjørn Hansen i Nord-Salten Kraftlag benekter på det sterkeste at nettselskapet har spekulert i regelverket når de ga kommunens innbyggere strøm i nettopp to timer av gangen, to ganger i døgnet.

- Vi har på ingen måte spekulert i å utnytte regleverket for å komme oss unna noe erstatningskrav, sier Hansen.

Han viser til at disse planene ble lagt etter at kraftlaget mottok informasjon om dette fra avdelingsleder for Steigen i Nord-Salten Kraftlag, Kjell Markussen, samt at ordføreren var orientert og godkjente opplegget.

-Vi bestemte oss kort og godt for dette opplegget ut fra den informasjonen vi fikk fra bøndene i kommunen, og vi akter å følge forskriften fra a til å, avslutter han.

Uansett krav på erstatning
Tore Langset i NVE mener at kommunens innbyggere har krav på full erstatning selv om de har fått porsjonert ut strøm i to og to timer av gangen, og viser til forarbeidene til den nye lovforskriften.

- Det er etter vårt syn helt klart at «normal strømforsyning» ikke er gjenopprettet i Steigen, selv om kundene får to ganger to timer strømforsyning per døgn. Dette innebærer at lengden av avbruddet skal beregnes fra det tidspunkt kundene første gang ble uten strøm og til normal og permanent strømforsyning er gjenopprettet, sier Langset

- I helt spesielle tilfeller kan nettselskapet søke om dispensasjon fra forskiftene. Det legges da ikke avgjørende vekt på hva som er årsaken til avbruddet, men om den totale økonomiske reguleringen av selskapet over tid rammer selskapet for hardt. Terskelen for slike dispensasjoner er svært høy, forklarer Langset.

Dermed kan det fort komme opp i ti millioner kroner i kompensasjon for kommunens innbyggere, avhengig av når de får strømmen tilbake.

Beløpet du har krav på
Slik er kompensasjonssatsene for manglende strømleveranse:

For avbrudd over 12 timer kan du kreve 600 kroner.
Varer avbruddet over 24 timer, øker beløpet du kan kreve til 1.400 kroner.
Er du uten strøm i over 48 timer, stiger beløpet til 2.700 kroner.
Er området der du bor så hardt rammet at du blir uten strøm i over 72 timer, kan du kreve et tillegg på 1.300 kroner for hver nye påbegynte 24 timers periode avbruddet varer.

Her ser du forskriften

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere