RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Største måne på 18 år

Sist oppdatert:
Fullmånen står i dag på sitt laveste siden sommeren 1987. Dette gjør at den virker diger.

Både månen og sola ser ekstra store ut når de ligger nær horisonten.

- Månen befinner seg i dag 28 grader sør for ekvator. Dette er så langt sør som den kan komme, sier professor i astrofysikk Kaare Aksnes til TV 2 Nettavisen.

Månen står alltid lavt på himmelen om sommeren, men det går 18 år mellom hver gang månen står så lavt som i dag. Det gjør illusjonen av at månen er større når den står lavt ekstra sterk denne uka.

- Den store månen er effekten av et synsbedrag man ikke helt kjenner årsaken til. I virkeligheten har selvsagt månen samme størrelse om den står høyt eller lavt, sier Aksnes.

Noen tror at trær og hus i forgrunnen får månen til å virke større. Andre har spekulert i om det har med jordens krumning å gjøre. Uansett kan du ha glede av en stor måne i kveld, så lenge det ikke er overskyet der du bor.

Prøv å se på månen først direkte, og så gjennom en trang åpning (for eksempel et sammenrullet papirark eller mellom peke- og tommelfinger). Sjekk om du kan få måne-illusjonen til å forsvinne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere