Student? Ikke bli syk

Du bør holde deg frisk i studietiden. Bli iallfall ikke litt syk eller ufør.

21.11.06 12:32

- Delvis sykemeldt er det samme som ikke sykemeldt. Det finnes ingen mellomting i dagens finansieringssystem, sier leder i Norsk Studentunion (NSU), Jens Maseng.

Han mener delvis syke studenter ikke tas hensyn til.

- Dette er en ugunstig situasjon. Muligheten til å studere bør ikke begrenses fordi man er syk på deltid, sier Maseng til studentavisen Under Dusken.

Lånekassens regler sier at man må være 100 prosent sykmeldt for å få sykestipend. Da får man omgjort lånet til stipend, selv om eksamen ikke blir bestått. Men dersom man bare klarer noen eksamener, kan man ikke vente seg økonomisk rekonvalesens. Deltidssykemeldingen fra arbeidslivet eksisterer ikke for studenter.

- Dermed faller man mellom to stoler, og blir ofte forsinket i studiet. Ettersom eksamener da må tas på nytt, blir studielånet større, sier Våg Aaknes.

Lånekassen bekrefter at studenter ikke kan være deltidssykemeldte.

- Studenter som er 100 prosent studieuføre får gjort om deler av lånet sitt til stipend. Det er en del forutsetninger som spiller inn for at ordningen gjelder, som krav om dokumentasjon fra lege om at studenten er studieufør, og at studenten må ha vært frisk ved semesterstart. Syke studenter som klarer å følge deler av undervisningen dekkes ikke, sier informasjonssjef Wenche Merli til Under Dusken.

Vanlige arbeidstakere omfattes av yrkesskadeforsikringen, som er obligatorisk.

- Studenter er ikke sikret i det hele tatt. Hvis du skader deg på lærestedet uten at en faglig ansatt ser det, kan du i verste fall ende opp som minstepensjonist, sier NSU-lederen.

Og fortsetter:

- 86 prosent av studentene har ikke uføreforsikring. Den er dyr, og de fleste forstår nok ikke alvoret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.