*Nettavisen* Nyheter.

Student sto bak omstridt nettsted

En 24 år gammel økonomistudent sto bak nettstedet som utleverte personopplysninger.

26.07.07 13:40

Sunnmøringen fikk i går kalde føtter, og stengte nettsiden. Nettstedet huskmeg.nu utleverte fødselsdato og adresse til samtlige nordmenn over 18 år. Datatilsynet mener siden bryter med loven.

Den unge mannen peker på at opplysningene ble hentet fra skattesøket i norske regionaviser, noe Datatilsynet mente var lite sannsynlig.

Hobbyprosjekt
Økonomistudenten hevder ovenfor Nettavisen at han ikke har tjent en krone på prosjektet, og karakteriserer det hele som en hobby ment for sine venner.

- Betalingstjenesten dere refererer til er kun et eksempel på hva siden kunne utvikles til, og har aldri vært i bruk, skriver han i en e-post.

Administratoren av domenet .NU opplyser at en slik side koster omkring 100 kroner i måneden.

- Ikke-sak
Da Nettavisen igjen prøver å få kontakt med studenten for å få ytterligere informasjon viser det seg vanskelig. Etter gjentatte anrop og e-poster onsdag tikker det endelig inn en siste e-post fra ham.

- Jeg kommentere ikke noe av dette. Det er en ikke-sak for meg.

Datatilsynet sa tirsdag at personlig informasjon av denne karakter skal man samtykke til, før den publiseres.

Til Nettavisen innrømmer studenten at all informasjonen er hentet fra de allerede offentliggjorte skattesidene på Adressavisen.no.

Registrert i Stillehavet
Nettsiden lå under et domene registrert på øyen Niue i det sørlige Stillehavet, serveren sto i USA, og programvaren var utviklet i Tyskland, visste Datatilsynet. De var imidlertid usikre på om nordmenn sto bak.

huskmeg.nu ble stengt kort tid etter at Nettavisen onsdag omtalte nettstedet. LES SAKEN HER.

Senere på dagen bekreftet Datatilsynet at de hadde informasjon om hvem som står bak nettstedet.

- Vi har nå sendt et brev til denne personen der vi ber han om å redegjøre for www.huskmeg.nu, og avventer svar fra ham før vi eventuelt foretar oss noe mer, sier informasjonsrådgiver Charlotte Erikstad.

Norsk
På telefon til Nettavisen forteller studenten at han stengt nettstedet på grunn av pågang fra personer som ville fjernes fra listen, men det er ikke første gang nettstedet stenges etter kritisk mediefokus.

I april laget P4 en sak der Datatilsynet kritiserte sidens formidling av fødselsdato og bosted av alle nordmenn over 18 år.

- Etter at vår kritikk ble fremmet på den norske nettsiden ble siden nedlagt, noe som kan indikere at driverne forstår norsk, sa Erikstad til Nettavisen tirsdag.

Etter det Nettavisen har fått opplyst, er det skatteopplysningene fra Adresseavisen den norske økonomistudenten har brukt.

Siden ble registrert av studenten 18. august 2006.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.