Studentene strømmer til utlandet

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Stadig flere velger studier i utlandet, og neste år kan antallet utenlandsstudenter eksplodere.

25.04.10 20:34

De aller siste tallene fra Lånekassen viser at det i inneværende studieår befinner seg 12.885 norske gradsstudenter i utlandet.

Det er 891 flere enn i fjor, og i ANSA, som er organisasjonen til utenlandsstudentene, merker de en kraftig økning i antall henvendelser foran kommende studieår.

Flere studerer
- Noe av årsaken til veksten ligger i at det er en generell økning av studentmassen. Flere tar utdanning, samtidig som det kommer ut store ungdomskull fra videregående nå, sier president Karoline Myklebust i ANSA til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det fører blant annet til plassmangel ved flere norske læresteder.

- Men når flere tar utdanning, er det også viktigere å skille seg ut. Da kan utdanning i utlandet være viktig erfaring å ha med seg, sier Myklebust.

Flere norske læresteder opplever også vekst i antall studenter som vil til utlandet på utveksling. Universitetet i Stavanger har hatt en økning på 60 prosent fra i fjor til i år. Universitetet i Agder har mottatt over 30 prosent flere søknader om utveksling i 2010/2011.

Stor pågang
Antall henvendelser til ANSAs informasjonssenter for utdanning i utlandet i siste kvartal i 2009 økte med 70 prosent sammenliknet med siste kvartal i 2008. I de første månedene av 2010 har ANSA fått besøk av tre ganger så mange studiesøkere på veiledningstimer og utdanningsmesser som i fjor.

- Stadig flere arbeidsgivere ser verdien i utenlandserfaring. Det er økt internasjonalisering og flere søker etter arbeidstakere med språkkompetanse og mobilitetskapital, sier Myklebust.

Stadig flere studier i utlandet har etter hvert også blitt godkjent hjemme i Norge.

- Utenlandsstudentene er generelt meget positive etter studiet i utlandet. De har opplevd personlig vekst, fått språkerfaring og kulturell ballast. Samtidig er de ofte fornøyd med det faglige, sier Myklebust til ANB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.