RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Studenter bor i matsalen

Sist oppdatert:
- Det er et tilbud vi egentlig skulle ønske at vi ikke hadde, sier Studentsamskipnaden i Bergen.

(iBergen.no) Tirsdag gikk startskuddet for mange ferske studenter i Norge, men ikke alle får en like myk start på studietiden. På Fantoft studentby i Bergen sover tre studenter på madrasser på gulvet i en matsal i påvente av ledig hybel. Der skal de sove i flere uker.

Les mer:Fortsatt ledige hybler til studiestart.

Kriseløsning
- Dette er i utgangspunktet et tilbud vi ikke ønsker å tilby. Det er en kriseløsning for dem som ikke har noe å gå til, sier direktør for studentboligene i Bergen, Thorbjørn Haug, til iBergen.no.

- En av de tre som bor her nå har fått tildelt hybel hos oss i begynnelsen av september, sier han.

Det vil si at studenten må bo på matsalen ut august. Hva som skjer med de to andre er uvisst.

Billig «husleie»
- Vi har tilbudet fram til 31. august, etter det er det slutt. Det er nok noen studenter som ikke har noe imot å ha det enkelt og som kunne bodd her lengre, sier han. «Husleien» er nemlig på behagelige 200 kroner for hele perioden.

Studentene har toalett og vask ute i gangen, men må ut og over gaten til Fantofthallen for å dusje.

- Grunnen til at de må bo her er en kombinasjon av flere ting. For det første er det sprengt kapasitet på hyblene. For det andre kan også noen av studentene ha kommet seint i gang med å søke seg hybel, men det har nok litt med opptaket å gjøre også. At ingen får vite hvor de kommer inn før i slutten av juli er kritikkverdig. Hadde studentene fått vite hvilken by de skulle studere i i midten av juni for eksempel ville situasjonen blitt enklere for mange, også for oss.

Rikelig med plass
Ifølge administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Bergen (SIB), Egil Pedersen, er det ingenting som tyder på at det kommer til å bli trangt om plassen på matsalen.

- De aller fleste studentene kom tirsdag og det ser ikke ut til at det skal bli flere der inne. De aller fleste har ordnet seg hos oss eller på det private markedet, men det kan selvfølgelig komme noen til, vi har rikelig med plass, sier han.

60-talls hybler
Hyblene på SIBs største studentby, eldgamle Fantoft studentby, er stort proppfulle.

- Man begynner å se at de er bygget på 60-tallet, det bærer preg av det, men vi driver kontinuerlig med vedlikehold. Vi har tatt alle gangene, vi maler rommene og bytter møbler med jevne mellomrom. Det er vel snart et behov for en større rehabilitering der uansett, sier han og legger til.

- Noen syns at det er sjarmerende at det er litt 60-tallspreg på det, mens andre studenter vil ha andre fasiliteter. Men 1850 kroner for en hybel på Fantoft syns vi er en god pris.

SIB har et par familieleiligheter på Nattland Studentboliger som står ledige. Ellers er alt fullt i alle SIBs 18 studentboligkompleks.

Useriøse utleiere
Studenter som får hybel kan også være svært i uheldig i den vanskelige hybeljakten. Norsk brannvernforening advarte tirsdag mot useriøse private utleiere.

- Det er huseiers ansvar å sørge for at de lovpålagte kravene til brannsikkerhet er oppfylt, men vi vet av erfaring at en del utleiere av hybler slurver med dette, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Før du som leietaker inngår leieavtaler bør du i første rekke forsikre seg om at hybelen har minst to rømningsveier. Som regel vil disse være inngangsdør pluss et vindu av tilstrekkelig størrelse og som kan åpnes.

- Dersom hybelen ikke har tilstrekkelig med rømningsveier bør man uansett se seg om etter andre alternativer selv om husleien måtte være aldri så gunstig, understreker Kalheim.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere