RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Studenter presset til lovbrudd

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO
Sist oppdatert:
Sykepleierstudenter blir presset til å gi ut medisiner, og til å utføre andre oppgaver de ikke har kompetanse til. Dermed kan pasienters helse bli satt i fare.

Høgskolen i Bergen måtte avbryte praksisen for fem sykepleierstudenter etter at de ble satt til å jobbe på en avdeling bemannet av hjelpepleiere uten kompetanse til å følge opp studentene, melder Dagsavisen.

Til tross for at det er lovstridig, ble studentene bedt om å gi ut medisiner til pasienter uten overvåking fra godkjente sykepleiere.

-Men som studenter kan vi ikke utføre oppgaver vi ikke har kompetanse og godkjenning til, sier Linn-Therese Paus, til Dagsavisen.

Å bli presset til å bryte loven for helsepersonell, ved å gi ut medisiner eller ta andre oppgaver de ikke har kompetanse til, er så utbredt at nesten alle sykepleierstudenter opplever det mener Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Dette er noe stor sett alle sykepleierstudenter opplever i løpet av studietiden, enten under praksis, eller ved deltids- og sommerjobb innen helsevesenet, sier Fredrik Røysland Andresen, leder for NSF Student, til Dagsavisen. Andresen advarer mot at pasientenes helse kan bli satt i fare, fordi de blir behandlet av et mindre kompetent personale enn de har krav på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere