RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ILLUSTRASJONSFOTO/Roy Hilmar Svendsen (iBergen.no)

Studenter vil redde gatebarn

Sist oppdatert:
Startet privat innsamlingsaksjon på nettet etter Afrika-besøk. - Vi vil hjelpe gatebarna ut av rusen, sier venninnene.

(iBergen.no) : I januar var fire studievenninnene fra sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Bergen på studieopphold i Afrika, hvor de fikk se nøden og de ekstreme forholdene for barn og unge på nært hold. Tre av dem havnet på et sykehus i Etiopia, mens Karin Marie Lind Andersen (23) tilbrakte oppholdet på et rehabiliterings- og avrusningssenter for gatebarn i Kisumu i Kenya. Senteret drives av Porsgrunn-mannen Jan Kristensen og stiftelsen Interfelk.

– De fleste gatebarna både i Kenya og Etiopia er rusavhengige, til og med de som bare er fem-seks år gamle. Om nettene blir de ofte jaget, knivstukket eller misbrukt, og de bruker rusmidlene for å slappe av og ikke fryse, forteller Nadia Smedsvik (22) til iBergen.no.

Trenger 800.000
Stiftelsen har kun råd til å gi barna et tilbud tre dager i uken, mellom klokken 8 og 16. Dermed er gatebarna overlatt til seg selv om nettene og de øvrige dagene, og sjansen for at de ramler på kjøret igjen er stor. Det ønsker de fire studievenninnene i Bergen nå å gjøre noe med.

– Vi ønsker å bygge et helt nytt rehabiliteringssenter i Kisumu, hvor gatebarna kan bo og føle seg trygge hele tiden mens de er under behandling, noe som vil være om lag et års tid. Etterpå skal de få tilbud om skolegang, forteller Smedvik.

Målet er å ha plass til 60 gatebarn. Tomt, bygging og drift av senteret i ett til to år vil koste om lag 800.000 kroner, som de fire sykepleierstudinene nå har tatt på seg å samle inn, gjennom en innsamlingsaksjon de har kalt «Det Nytter».

– 800.000 høres masse ut, men i dag får du knapt en bitteliten hybelleilighet til den prisen, sier Smedsvik.

- Kan ikke hjelpe alle
– Det er hundretusener, kanskje millioner, som trenger hjelp i de utsatte områdene i Afrika. Hvorfor satse på et enkelt prosjekt for noen få?

– Man kan ikke hjelpe alle. Selv om vi brenner for dette, er vi nødt til å begrense oss. Klarer vi redde 60 hvert år, er det mye bedre enn ikke å ha gjort noe, sier Linn Marie Angell Skram (23).

Denne uken lanserte venninnegjengen nettstedet DetNytter.com, hvor interesserte kan lese mer om prosjektet, samt donere et valgfritt pengebeløp. Det har allerede kommet inn over 10.000 kroner, og flere privatpersoner og bedrifter har allerede varslet at de vil komme med donasjoner. Jentene er også i samtaler med Høgskolen i Bergen og Studentsamskipnaden om bidrag.

– Dersom alt går bra, reiser vi alle ned til Kenya i september og blir værende der til jul. Der skal vi jobbe og planlegge byggingen, sier Marianne Hopland Nygaard (22).

Overveldet av gleden
Alle fire forteller at Afrika-oppholdet har vært et minne for livet, og at det slett ikke bare er inntrykkene om nød og elendighet som sitter i.

– Alle der nede er så glade og vennlige, til tross for forholdene de lever under. Det er håpet og fellesskapet som holder dem oppe, sier jentene.

Les mer om prosjektet på www.detnytter.com.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere