*Nettavisen* Nyheter.

Studentflukt fra Australia og USA

Foto: EPA/Scanpix

Norske studenter flykter fra de populære studiestedene USA og Australia, mens land som Polen, Tsjekkia og Ungarn blir stadig mer populære.

Den store Jobb & Utdanningsmessen står nå på trappene og flere utenlandske universiteter vil forsøke å kapre norske studenter. Men universiteter i engelskspråklige land er ikke like populære blant nordmenn som tidligere.

Prosjektleder for Norges Varemesse, Synnøve Rogne, mener studentflukten skyldes nye ordninger i Lånekassen.

- Billig å bo
Støtteordningene fra Lånekassen er nemlig lagt om slik at studentene får mer i lån og mindre i stipend. Ifølge Rogne er dette en av hovedårsakene til at flere studenter velger land som Polen, Ungarn og Tsjekkia fremfor engelskspråklige land.

- I de tre landene er det billigere å bo, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Studenter fra Australia har blitt portrettert i media som festelskende strandløver de siste årene, men Rogne tror ikke at dette er grunnen til at norsk ungdom velger andre studieland.

- Media har sikkert en betydning, men jeg tror det først og fremst er Lånekassens nye ordning, sier Rogne.

22.000 studenter i utlandet
I studieåret 2002/2003 var det 3946 norske studenter i Australia, men tallet har sunket til 2879 i løpet av to år. USA hadde i 2004/2005 287 færre studenter enn i 2002/2003. Derimot har antallet norske studenter i Polen, Tsjekkia og Ugarn økt med 244, opplyser Rogne.

Til tross for den store flukten fra Australia er antall norske studenter i utlandet fortsatt relativt stabilt med rundt 22.000 studenter årlig.

- Støtteordningene er lagt om slik at man blant annet betaler mer av skolepengene i lån. Samtidig er det innført bachelorgrader i Norge med utenlandsopphold som del av utdanningen. Dette er nok viktige årsaker til denne dreiningen, mener Torun Mølstad, leder av utenlandskontoret i Lånekassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.