*Nettavisen* Nyheter.

Studie: Nav håndterer religion ulikt

Illustrasjon: Person står foran et Nav-kontor

FORSKJELLSBEHANDLING: Ny forskning viser at det er et stort sprik i Nav-ansattes håndtering av religiøse reservasjoner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Arbeidsledige som takker nei til arbeid fordi det strider mot religiøs overbevisning risikerer å bli forskjellsbehandlet av Nav, viser ny forskning.

30.07.20 05:45

Enkelte adventister kan ha religiøse kvaler mot å jobbe på lørdager. Noen muslimer kan synes det er problematisk med arbeid som innebærer salg eller servering av svinekjøtt og alkohol, skriver Vårt Land.

Les også: Nav-analyse: Fire ganger flere koronasykmeldte enn påvist smittede

Men har de rett til å takke nei til lønnet arbeid av religiøse årsaker for så å få økonomisk støtte fra Nav? Ny forskning viser at det er et stort sprik i Nav-ansattes håndtering av religiøse reservasjoner.

– Mens noen Nav-­ansatte nektet å gi dagpenger til arbeidsledige med religiøse reservasjoner, godtok andre­ ­begrunnelsen deres. Samtidig mente begge at de fulgte retningslinjene. Jeg mener det trengs en klargjøring av dagens regelverk, sier religionsviter Ragnhild Laird Iversen ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) til Vårt Land.

Les også: Ap-Raymond vil gjøre det vanskeligere å bli uføretrygdet

Hun er tidligere Nav-­ansatt og står bak studien « Reli­gion i Nav », der hun har dybdeintervjuet sju ansatte i Nav på Østlandet om hvordan de erfarer, tolker og vurderer religiøse reservasjoner fra arbeidsledige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag