Studie: Psykopater er ikke så smarte som vi ofte tror

HANNIBAL LECTER-MYTEN: Forskere kaller tanken om at psykopater er mer intellligente enn andre, for en myte. Her Anthony Hopkins som Lecter i filmen «Nattsvermeren»

HANNIBAL LECTER-MYTEN: Forskere kaller tanken om at psykopater er mer intellligente enn andre, for en myte. Her Anthony Hopkins som Lecter i filmen «Nattsvermeren»

Men filmens verden fremstiller dem oftest som geniale.

27.01.17 18:44

Psykopater er kjennetegnet ved blant annet manglende empati og anger, løgnaktighet og manglende hensyn til sosiale normer. De utgjør (kanskje) så mange som 0,5 prosent av befolkningen, men opp mot ti ganger så mange har spsykopatiske trekk.

Psykopater er eksemplifisert ved noen av de kjipeste typene fra menneskets historie. Fra filmens verden er de også mange, der de figurerer som drapsmenn, onde og grusomme - og viktigere i denne sammenheng - som smarte og genialt kalkulerende.

Men at psykopater er over snittet intelligente, er en myte, mener forskere.

Studien er gjort av forskere ved Cold Harbour SpringLaboratory, som mener oppfattelsen om at psykopater er genier, og da oftest onde genier, er feil og de kaller det for Hannibal Lecter-myten. Den refererer den litterære karakteren, doktor Hannibal Lecter, en genial psykiater, og seriemorder. Senere filmatisert i «Nattsvermeren» og kåret til den mest skremmende filmfiguren noensinne.

LES også: - Kvinner slipper unna psykopat-stempel

Studien er en såkalt meta-analyse, basert på 97 tidligere studier som ser på forholdet mellom psykopati og intelligens. Til sammen er 9000 personer med i datamaterialet, og funnene tyder på at de med psykopatiske trekk generelt har litt lavere IQ enn andre.

- Denne studien er en meta-amalyse utført for å evaluere hvor stor sammenheng det er mellom psykopati og intelligens. Vår analyse viser at det er en liten, men signifikant, negativ effekt på intelligensen hos psykopater, står det blant annet i oppsummeringen av studien.

Forskerne mener det er viktig å avkle Hannibal Lecter-myten, både for å endre måten vi ser på psykopater, men også for måten rettssystemet behandler dem. Anses man å ha høy intelligens, regnes man også som tilregnelig, noe som kan påvirke hvordan man dømmes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.