RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Styrer rullestolen med blikket

Sist oppdatert:
Som det første mennesket i verden kan norske Knut Julius Moskvil styre et kjøretøy ved hjelp av øynene.

Den ALS-rammede legen er nesten 100 prosent lam, men så lenge han kan bevege øynene kan han både kjøre rullestol, snakke med syntetisk stemme og surfe på internett.

Og oppfinnelsen - den er norsk!

Første i verden
Knut Julius er lam, stum - og lege. Han kan både snakke og kjøre rullestolen med øynene. Han er faktisk det første mennesket i verden som bruker øynene til å styre et kjøretøy.

– Det er en stor opplevelse for meg å kunne kjøre med øyestyring. Det er utrolig enkelt, sier han til TV 2 Nyhetene.

Et kamera fanger opp hvor på dataskjermen Julius ser. Slik kan han styre rullestolen dit han vil. Datahjelpemiddelet heter RollTalk, og er utviklet av den norske grunder-bedriften Igel.

– For at de sterkt funksjonshemmede skal kunne delta i samfunnet, så er det å kunne bevege seg og manøvrere rullestolen en veldig viktig funksjon, gründer i Igel, Øystein Johnsen

Lover godt for fremtiden
Med RollTalk kan Julius snakke, synge, styre rullestol, se tv og dvd, åpne dører og surfe på internett.

Julius skulle egentlig dødd av nervesykdommen ALS for over fem år siden. Men der kroppen svikter, tar teknologien over. Han er i dag en av 17 nordmenn med ALS som lever på respirator døgnet rundt. Hos ALS-pasienter er ofte øynene den siste muskelen som lammes. Derfor betyr den nye øyestyringen flere år med livskvalitet for den nesten 100 prosent lammede legen.

– Det er fantastisk at det er mulig. Det lover godt for min fremtid, sier Knut Julius.

Se hele den utrolige livshistorien til den ALS-rammede legen i dokumentaren ”Døden er ikke min stil" på Dokument 2 i kveld klokka 22:30.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere