RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Styrer unna Sp-kommuner

Den tyske matvarekjeden Lidl styrer stort sett unna landets Senterparti-kommuner når den nå etablerer seg i Norge. -Veldig bra, synes Senterkvinnenes leder.

Bare 5 av landets 113 Sp-styrte kommuner inngår i den tyske matvarekjempens planer, viser en gjennomgang NTB har foretatt.

Gjennomgangen er basert på Forbruker-rapportens oversikt, som viser at Lidl vil åpne butikker i 72 norske kommuner. Av disse utgjør Sp-kommunene altså knappe 7 prosent, mens Sp totalt sett har makta i 26 prosent av landets kommuner.

På samme måte er Høyre-kommunene overrepresentert med en 27,8 prosents andel av Lidl-kommunene, mot 15 prosent av det totale antallet kommuner.

- Store motforestillinger
En hovedgrunn til at Lidl stort sett styrer unna Sp-kommuner, er trolig at kjeden vil konsentrere seg om befolkningstette områder, mens Sp i stor grad styrer små distriktskommuner. Leder av Senterkvinnene, Inger S. Enger, synes det er flott at Lidl ser ut til å holde seg unna senterpartiland.

- Ja, dette synes jeg er kjempefint. Jeg har store motforestillinger mot Lidl og det de står for, sier Enger, som håper Sp-ordførerne vil motarbeide Lidl.

Men det har Sp-ordfører Knut J. Herland i Eidsberg ingen planer om. I løpet av kort tid kommer kjeden til å etablere seg i Mysen, med Eidsberg Senterpartis varme velsignelse.

- Dette er positivt for kommunen og kan være med på å dra flere penger i kassa for de andre. Handelsstanden i kommunen er positive til Lidl og vi kan ikke se at dette går ut over vårt lokalmiljø, sier Herland.

- Kan ikke stoppe Lidl
I landets største Sp-kommune, Stjørdal, har kommunen sagt nei til Lidls første forslag til etablering, fordi det ikke passet med byplanene.

- Men vi er kjent med at de nå arbeider med andre alternativer i byen, sier ordfører Johan Arnt Elverum.

Han har ingen prinsipielle motforestillinger mot kjeden.

- Vi betrakter dem som næringsdrivende som alle andre. Dersom de kan komme med en plassering som passer inn i de planene vi har for byen vår, så synes jeg vi ikke har noen grunn til å si nei, sier Elverum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere