*Nettavisen* Nyheter.

Styrker kampen mot sex-slaveri

I dag la regjeringen fram en ny handlingsplan mot det moderne slaveriet.

08.09.05 14:15

- Dem vi står overfor er seige og systematiske, og vil lære at det er myndighetene også, sa justisminister Odd Einar Dørum på pressekonferansen i dag.

Blant tiltakene som regjeringen nå foreslår, er mer målrettet informasjon til mennesker som kommer til Norge gjennom ekteskap, utarbeidelse av tverrfaglige metoder for identifisering av ofre for menneskehandel og bedre oppsøkende arbeid i prostitusjonsmiljøene.

- Det er også viktig å huske på at selv om mange traffickingofre kan ha gjort seg skyldig i lovbrudd er de selv først og fremst selv ofre, sa han.

Selger barn
Handelen med kvinner og barn har økt i Norge de siste årene. Seks politidistrikt etterforsker for tiden 25 saker, og politiet identifiserte i fjor rundt 100 mulige ofre for menneskehandel. Det finnes saker også her til lands hvor jenter under 18 år er involverte.

- Det foregår et nært samarbeid mellom norske og utenlandske kriminelle, sier politiinspektør i Nye Kripos Atle Roll-Matthiesen.

Han sier menneskehandelen er en form for skjult kriminalitet det ofte kan være svært vanskelig å etterforske.

- Oslo har vært mest fremme i søkelyset, men det er på det rene at dette foregår flere steder i Norge, sier han.

Politiet mener nigerianske kvinner er i flertall blant trafficking-ofrene her til lands, men også mange østeuropeiske land er representert.

Kritisk
- Det er mye bra i planen, men vi ser klare svakheter. Det er postitivt at myndighetene fokuserer på trygg retur og er opptatt av å identifisere ofrene. Det vi er mest kritiske til er at det ikke gis tydelige signaler om at de som trenger det skal få opphold i Norge, sier leder i utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp Gunstein Instefjord.

- Opphold betinges i alt for stor grad av rettslig samarbeid med politiet. Dette er ofre som bør sikres opphold i Norge når trenger det.

Instefjord sier Kirkens Nødhjelp hadde forventet tydeligere signaler om endringer i dagens regelverk når det gjelder å gi ofrene opphold.

Ifølge FN er menneskehandel i ferd med å passere narkotikahandel som den nest største illegale økonomien i verden. På topp ligger fortsatt våpen-handel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.