Styrket press om hoderulling i Hordaland-politiet

Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, sa onsdag at ingen enkeltpersoner blir straffet for Hordaland-politiets håndtering av Monika-saken.

Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, sa onsdag at ingen enkeltpersoner blir straffet for Hordaland-politiets håndtering av Monika-saken. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Mens politiledelsen i Hordaland vurderer om de skal godta forelegget på 100.000 kroner i Monika-saken, krever flere at noen må miste jobben.

Dagen etter at Spesialenheten for politisaker slo fast at ingen enkeltpersoner kan straffes for skandalen etter at 8 år gamle Monika Sviglinskaja døde, krever flere aviser på lederplass at hoder må rulle.

Politimester Geir Gudmundsen, som tidligere i februar trakk seg midlertidig tilbake, bør få sparken, skriver VG.

Les også: Politiet i Bergen får sin dom i Monika-saken

Les også: - Hordaland politidistrikt får bot på 100.000 etter Monika-saken

Bergensavisen krevde allerede onsdag at både politimesteren, visepolitimesteren og påtaleansvarlig i Monika-saken, må gå. Bergens Tidende har i lengre tid krevd Gudmundsens avgang, og redaktør Gard Steiro gjentar torsdag kravet.

Fire dager igjen

Selv om konstituert politimester John Reidar Nilsen understreket at politidistriktet har sviktet, ville han ikke vedta foretaksboten på 100.000 kroner på stedet. Spesialenheten mener politidistriktet utviste grov uforstand i tjenesten i sin behandling i fjor av rapporten fra varsleren Robin Schaefer.

Nilsen har nå fire dager igjen på å bestemme seg, og han utelukker ikke «personalmessige konsekvenser» etter skandalen.

Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død hjemme på Sotra i 2011. Etterforskningen ble henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord, men i fjor høst ble en mann pågrepet og siktet for drap.

Krav fra Stortinget

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) sier til Aftenposten at Politidirektoratet nå bør granske ledelsen i politidistriktet opp mot kritikken fra Spesialenheten.

– Jeg håper ledelsen i Hordaland og politidirektøren er seg sitt ansvar bevisst. Hvis det er slik at dette politidistriktet mangler slike ledere, tilligger det politidirektøren å få orden på det, sier Tajik.

Høyres Hårek Elvenes, som også sitter i justiskomiteen, har vanskelig for å se at Gudmundsens muligheter til å komme tilbake, er styrket.

– Spesialenheten har kommet med en knusende systemkritikk av Hordaland politidistrikt. Systemets ansvarlige i denne saken er politimesteren, sier Elvenes til NTB.

Frps representant Jan Arild Ellingsen går langt lenger enn kollegene i Stortingets justiskomité. Han krevde allerede for to uker siden at Gudmundsen må trekke seg.

Avstemning

Fagbladet Politiforum har i snart to uker hatt en avstemning på sin nettside, der hele 92 prosent svarer ja på spørsmålet om toppledelsen i Hordaland politidistrikt bør trekke seg etter håndteringen av varslingen om at noe var galt i Monika-saken.

Nesten 2.000 har svart på den uformelle undersøkelsen siden Politiets Fellesforbunds fagblad på lederplass 13. februar krevde at politiledelsen i Bergen må gå som følge av behandlingen av varsleren.

Uenig

Spesialenheten kunne ikke bevise noe straffansvar for noen av de fire politifolkene som hadde status som mistenkt i etterforskningen.

Lederen for fagforeningen Politijuristene i Hordaland er uenig i at enkeltansatte må ta ansvar ved å si fra seg jobben.

– Spesialenheten har sagt at det er et kollektivt ansvar, det er en rutinesvikt i Hordaland politidistrikt. Da er det politidistriktet som sådan som må holdes ansvarlig, sier Ole Bjørn Mevatne til Bergens Tidende. (©NTB)

Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.