RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Subutex dyrere enn heroin

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Rusmisbrukere punger ut for å få rus uten å risikere overdose. – Skremmende, mener eksperter.

(iBergen.no) : En vanlig brukerdose av det abstinensdempende preparatet Subutex, som gis til langt fremskredne rusmisbrukere, går for tiden for rundt 400 kroner på gaten i Bergen. Til sammenlikning selges et tiendedels gram heroin for ca. 250 kroner.

– Utviklingen er skremmende, sier klinikksjef Wenche Haga ved stiftelsen Bergensklinikkene til iBergen.no.

- Rus uten OD-fare
Både Metadon og Subutex selges på gaten i Bergen. Årsaken til at Subutex foretrekkes og er blitt så populært, er ifølge Haga at stoffet gir tilnærmet lik rus som heroin, men nesten uten risiko for overdose.

– For riktig bruk, skal tablettene legges under tungen. Da virker det abstinensdempende. Men hvis man løser opp stoffet og injiserer det med sprøyter, får man en kraftig rus, sier Haga.

En annen sterkt medvirkende årsaken skal være at stoffet i rusmiljøet blir betraktet som «medisin», og langt mindre farlig enn heroin på grunn av den lave overdosefaren.

Selger legale tabletter
I Bergen er det om lag 300 rusmisbrukere som går på Subutex eller Metadon, og på landsbasis er tallet kommet opp i rundt 4000. Politiet regner med at en rekke av disse selger tablettene på gaten i stedet for å bruke dem.

– Det er masse legal Subutex som selges på gaten i Bergen. Men vi vet også at det er mye smugling. Tablettene blir kjøpt i utlandet, og gjerne på internett, sier politioverbetjent Jørn Solsvik, leder for spesialseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

Bergensklinikkene fører streng kontroll med brukerne, blant annet ved utdelingen av stoffet. Kravene til å få innvilget Subutex-behandling er også svært strenge.

– Brukeren må være minst 25 år, og ha et langvarig rusproblem som har vært opiatdominert over flere år. I tillegg skal vedkommende ha prøvd annen behandling, som poliklinisk og opphold på institusjon, sier Haga.

Skifter legemiddel
– Hva kan gjøres for å stoppe misbruket av Subutex?

– Vi kommer til å gå over til et annet legemiddel som heter Suboxone, som har samme virkning, men som ikke kan misbrukes på samme måte. Det er nettopp blitt godkjent som legemiddel, så vi vil gå i gang med å gi ut Subuxone til brukerne, sier Haga.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere