RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sudbø kan miste jobben

Sist oppdatert:
Kreftforskeren Jon Sudbø kan bli fratatt autorisasjonen dersom konklusjonen av tilsynssaken blir at han har opptrådt på tvers av helseloven.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus bestemte onsdag kveld at det skal tas ut tilsynssak mot skandalelegen og institusjonen der han jobber - Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

- Alt helsepersonell har et ansvar for å overholde kravene i regelverket. Når det opprettes en tilsynssak, så er det for å vurdere om kravene i regelverket er overholdt, sier informasjonssjef Nina Vedholm i Statens Helsetilsyn til TV 2 Nettavisen.

Det er i første rekke Helsetilsynet i fylkene som reiser tilsynssak. Dersom de mener at en person eller virksomhet har brutt med lovgivningen, sendes saken videre til Statens Helsetilsyn.

Sanksjoner
Statens Helsetilsyn har litt forskjellig sanksjonsmuligheter avhengig av om det gjelder en person eller en institusjon.

- En person kan for eksempel få en advarsel eller vedkommende kan miste autorisasjonen sin, sier Vedholm på generelt grunnlag.

Jon Sudbø har lisens både som lege og tannlege. Mister han autorisasjonen, kan han i verste fall miste muligheten til å utøve yrkene sine.

- Statens helsetilsyn har muligheten til å frata en person flere autorisasjoner dersom de har det. Det blir en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, sier Jostein Vist, fungerende fagsjef i Statens Helsetilsyn.

Dersom helsetilsynet kommer til at Jon Sudbøs forskningsjuks er brudd på regelverket, kan han i verste fall derfor miste jobben.

Han kan påklage avgjørelsen til Statens Helsepersonellnemnd, som fatter en endelig avgjørelse. Men saken kan igjen bringes inn for det ordinære domstolapparatet.

Bøter
- Hvis saken gjelder et foretak eller en organisasjon, kan de få en advarsel, systemkritikk eller bli pålagt å rette opp i forholdene, sier Vedholm. Institusjonen kan også få bøter. De har ikke klageadgang, men kan anmode om at saken tas opp igjen og vurderes på nytt.

Statens Helsetilsyn har også anledning til å begjære påtale i visse lovbrudd-saker av særlig grov karakter ved brudd på helsepersonelloven. De kan også anmelde saker til politiet dersom en tilsynssak ikke er nok.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere