*Nettavisen* Nyheter.

Sultan: - Derfor ble jeg ikke ordfører

IKKE SKUFFET: Shoaib Sultan var ordførerkandidat for MDG, men endte ikke opp som ordfører. Bildet ble tatt da han var gjesteredaktør for Nettavisen i valgkampen. Foto: Paul Weaver

MDGs ordførerkandidat i Oslo fikk heller ikke tilbud om å bli byråd.

22.10.15 17:45

I valgkampen ble Shoaib Sultan kjørt fram som Miljøpartiet de Grønnes ordførerkandidat, og etter at partiet gjorde et brakvalg i Oslo, var det flere som mente at Sultan kunne bli hovedstadens neste ordfører.

Men slik ble det altså ikke, SVs Marianne Borgen ble ordfører.

- Hvorfor ble du ikke ordfører?

- I forhandlingene med Ap og SV endte det med at SV fikk ordføreren. Vi har alltid sagt at vi setter politikken over posisjonene, og vi fikk byrådene for miljø, samferdsel og for byutvikling. Det er to tunge poster som er viktige for å gjennomføre politikken vår, og dermed en selvsagt prioritering for partiet, sier Sultan til Nettavisen.

Les også: MDGs Shoaib Sultan mulig ny ordfører i Oslo

- Jeg blir ikke skuffet
- Er du skuffet over at du ikke ble ordfører?


- MDG gikk til valg med meg som ordførerkandidat, så jeg ønsket jo å bli ordfører. Nå ble det i stedet Marianne Borgen. Hun er en utrolig god kandidat, og da blir ikke jeg skuffet. Jeg velger i stedet å være glad for at Oslo har fått en veldig kvalifisert ordfører og at det for andre gang i historien er en kvinne som sitter i ordførerstolen, sier han.

Sultan måtte tåle mange kritiske spørsmål i valgkampen, om hvorvidt han mener homofili er synd. Først etter noen dager valgte han å avkrefte det.

- Har det vært krevende med alle spørsmålene du har fått om homofili?

- De første dagene etter valget var det mange oppslag og påstander som gikk alle veier. Men når det roet seg og svarene mine kom frem, fikk jeg mye støtte og jeg opplever det hele som avklart, sier Sultan.

Ikke spurt om å bli byråd
Han tror ikke at alt fokuset på ham som person, har hatt noen betydning for at han ikke ble ordfører.

- Forhandlerne våre gikk som nevnt etter politikken, ikke etter posisjonene. Jeg har ikke fått annet enn støtte i partiet, så jeg tror ikke det har hatt noen betydning, sier han.

- Fikk du tilbud om i bli byråd?

- Nei, svarer MDG-politikeren.

Sultan påpeker samtidig at han er godt fornøyd med sammensetningen av den nye byregjeringen.

- De er veldig flinke og jeg gleder meg til å samarbeide med dem fra min rolle som representant i finanskomiteen, sier han til Nettavisen.

- Hva skal du gjøre nå?

- Foreløpig har jeg jobben min i Antirasistisk Senter i tillegg til bystyrevervet, så får vi se hva fremtiden bringer, sier Sultan.

- Valgte politisk innflytelse
Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning, mener MDG har kommet godt ut av det i Oslo, selv om Sultan ikke ble ordfører.

- Det har selvsagt vært forhandlinger om posisjoner mellom de tre partiene, og slik jeg forstår det har miljøpartiet kommet godt ut av det siden de har fått to byråder, og sånn sett har en veldig klar innflytelse på politikken som byrådet vil føre, sier Bergh til Nettavisen, og legger til:

- Det er kanskje viktigere for miljøpartiet enn å få et mer symbolsk ordførerverv, sier han.

Han påpeker at det heller aldri var gitt at MDG skulle få ordføreren i Oslo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning tror MDG valgte politisk gjennomslag framfor ordførervervet. Foto: Kyrre Lien / www.kyrrelien.no

- Dessuten er det klart at ordførerposisjonen måtte veies mot posisjoner med mer politisk innflytelse, og de valgte politisk innflytelse mens SV bare fikk én byråd, og den mer symbolske posisjonen som ordfører, sier Bergh.

- Kontroverser rundt ham
Det at Sultan ble stilt til veggs om sitt homofilisyn, tror ikke han har påvirket valget.

- Jeg vil tro det var mer politiske vurderinger som lå bak. Klart at det var litt kontroverser rundt hans person, men det kunne sikkert kommet noe positivt ut av det, at man hadde fått en ordfører med minoritetsbakgrunn. Så det er ikke sikkert det ble sett på som et problem, sier han.

- Han ble møtt med mye kritikk, men ble også forsvart og forsvarte seg brukbart etter hvert, selv om det tok litt tid før han kom på banen. Så han kom ikke aller verst ut av situasjonen, sier Bergh.

- Fallhøyden er stor
Bergh tror imidlertid at det nye rødgrønne byrådet får en utfordring.

- De har en blanding av erfarne politikere og folk som kommer utenfra politikken, så det blir selvsagt en utfordring. Det blir spennende å se hvordan de som kommer utenfra politikken, vil håndtere den vanskelige politiske oppgaven det er å sitte som byråd, hvor man skal ta hensyn til fire forskjellige partiers standpunkter og politikk, sier han.

Og siden de har gått så høyt ut, og lover store endringer i Oslo sentrum med et bilfritt sentrum, er kravene til gjennomføringsevne stor.

- Det er klart at de har veldig store oppgaver foran seg og veldig høye ambisjoner, så fallhøyden er stor, sier Bergh.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.