*Nettavisen* Nyheter.

Sunnfjord sa ja til driftskonsesjon for omstridt gruveprosjekt

 

Utsikt fra Engebøfjellet. Etter planene skal det bli gruvedrift her, og avfallet skal dumpes i Førdefjorden. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Et knapt flertall i Sunnfjords kommunestyre sa ja til å gi Nordic Rutile driftskonsesjon for det omstridte gruveprosjektet på Engebøfjellet.

23 mot 22 i kommunestyret stemte ja til konsesjonen, melder NRK. Samtidig sa flertallet at de ikke vil ha fjorddeponi av gruveslam.

Høringsuttalelsen fra kommunestyre går nå til Direktoratet for mineralforvaltning, som tar endelig avgjørelse i saken. Flere hundre personer møtte opp utenfor rådhuset i Førde for å demonstrere.

Leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom sier at flertallet i kommunestyret har sviktet. Samtidig sier han at de har klare forventninger til direktoratet.

– Direktoratet for mineralforvaltning bør merke seg at så godt som hele kommunestyret helst vil unngå deponi og støtter krav om full utnytting av restmasser, sier han.

Nordic Mining skal utvinne rutil og granat i gruveprosjektet på Engebøfjellet. Selskapet har tidligere fått tillatelse til å deponere 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden i Sogn og Fjordane, noe miljøaktivister har reagert skarpt på.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag