RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Surfer bort en av åtte jobbtimer

Sist oppdatert:
Vi bruker to timer av hver jobbdag på andre ting enn jobben. Nettet sluker mest tid.

Det viser en amerikansk nettundersøkelse som er gjennomført av America Online og Salary.com.

Nesten halvparten av tiden går med på å surfe på nettet i privat øyemed, mens vi benytter 28 minutter daglig til å sosialisere med kollegene våre.

Hva vi gjør i lunsjen og i andre avtalte pauser er ikke tatt med.

- Jeg tror nok dette er veldig overførbart til Norge. Kjernen er at hvis man mister jobbmotivasjonen, så sporer mange gjerne litt av, sier førsteamanuensis i IT-ledelse Øystein Sørebø fra Høgskolen i Buskerud.

Mangel på arbeid
En tredjedel av dem som deltok i spørreundersøkelsen sier at mangel på arbeid er den viktigste årsaken til å bruke jobbtid på personlige gjøremål. En av fire forteller at de kaster bort jobbtiden fordi de føler seg underbetalt, mens nesten 15 prosent sier at den viktigst grunnen til tapt arbeidstid er forstyrrende kolleger.

- Min oppfatning er at folk er veldig samvittighetsfulle på jobb. Og hvor mye av fritiden bruker man ikke på å arbeide? Uansett blir jo dette et spørsmål om hva man leverer. Og i verdiskapning per time ligger Norge veldig bra an globalt sett, sier regionsdirektør Per Steinar Jensen i NHO Buskerud.

Han får støtte av dataforskeren.

- Lederne må være resultatorienterte, da gjør det ikke så mye hva de ansatte bruker tiden til - nettet eller noe annet. Mange bruker IT som en sunn avkobling og gjør en bedre jobb i etterkant, sier Sørebø til TV 2 Nettavisen.

Taper 150 milliarder
Ifølge Bergens Tidende mottok nordmenn 666 milliarder kroner i lønn i fjor. Dersom vi roter bort like mye jobbtid på egne prosjekter som amerikanerne, utgjør dette vel 150 milliarder i tapte lønnsutgifter.

Ansatte innen forsikring og det offentlige (unntatt utdanningssektoren) er de verste tidssløserne i USA.

- Det sentrale er at man har en tydelig ledelse og motiverende arbeidsoppgaver. Hvis resultatene leveres synes jeg det bør være rom for fleksibilitet, sier Jensen.

NHO-direktøren stiller seg tvilende til i hvilken grad arbeidslivet i USA og Norge er sammenlignbart, og stiller spørsmål ved hvilke yrkergrupper som er med og utelatt i undersøkelsen.

- Det kunne vært interessant å vite hvordan den voldsomme mobiltilgjengeligheten påvirker effektiviteten. Det er kanskje en enda større utfording enn internett?

VISSTE DU AT¿

- 37 prosent av arbeidstiden kastes bort på grunn av dårlig planlegging og ledelse, svak gjennomføring og lite kontroll av ansatte, ifølge en internasjonal studie gjennomført av Proudfoot Consulting

- nordmenn bruker 46 minutter per dag foran hjemme-PC-en. Mer enn halvparten av befolkningen er på nett i løpet av en dag, og de som bruker nettet tilbringer 80 daglige minutter der. Vi bruker mest tid på email, nyhetslesning og til å skaffe oss fakta- og bakgrunnsstoff.

- en gjennomsnittlig norsk databruker kaster bort to timer og 36 minutter hver eneste uke på egne og andres datavansker. Skjulte IT-kostnader koster opp mot 30 milliarder hvert år.

- i en undersøkelse av 385 statlige email-brukere fortalte 85 prosent at de brukte inntil 20 minutter daglig på irrelevante emailer. 35 prosent sa at mellom 25 og 50 prosent av email-tiden deres gikk med på irrelevante meldinger. En fjerdedel av brukerne mente det ble sendt altfor mange unødvendige meldinger og at det var for svak kontroll med hvem som får tillatelse til å drive masseutsendelser.

(kilder: Computerworld, Statskonsult.no, dn.no, datakortet.no/Feedback Research, Norsk Mediebarometer 2005)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere