Gå til sidens hovedinnhold

Susanne får ikke bli norsk

Susanne Sved har bodd i Norge i 28 år, men får likevel ikke bli norsk.

Den 50 år gamle kvinnen har bodd flere år i Stjørdal enn i Tyskland, men da hun søkte om å bli norsk statsborger fikk hun avslag. Dette skriver Stjørdalens Blad.

- Jeg tar dette veldig personlig. Dette handler om menneskeverd.

Mangler norskopplæring
Susanne Sved blir tydelig preget når vi snakker om avslaget hun fikk om å bytte ut sitt tyske statsborgerskap med norsk. Hun reagerte sterkt da hun fikk beskjed om at søknaden var avslått.

I april i fjor sendte Susanne Sved, som er bosatt i Blåveislia i Stjørdal, søknaden om å få bli norsk.

Søknaden er avslått med grunnlag i at hun ikke har gjennomført norskopplæring. Det innebærer at hun må ha gjennomført 300 timer godkjent norskopplæring eller dokumentert tilstrekkelige kunnskaper i norsk.

- Jeg har aldri hatt norskopplæring, men jeg forstår alt som sies på norsk. Jeg tror også at de fleste forstår meg, og i jobben min som instruktør på Spenst har jeg i alle fall fått beskjed om at alle forstår hva jeg sier, sier Sved til Stjørdalens Blad på klingende og lettforståelig norsk.

Fant kjærligheten
Som 22-åring, 25. september 1982, flyttet Susanne Sved til Norge.

- Jeg fant lykken i Norge. Det var bare kjærligheten, og ingenting annet som førte meg hit, forteller Susanne om ferieturen som endte med ekteskap og tre sønner.

De første tre årene fikk hun ikke arbeidstillatelse, så mannen Tor måtte garantere både for forsørgelse og eventuelle kostnader om hun skulle bli sendt ut av landet.

- Ikke velkommen
Men de tre årene har gått for 25 år siden, og Susanne Sved kommer aldri til å flytte tilbake til Tyskland.

- Hva tenker du om Norge etter at du fikk dette avslaget?

Susanne Sved kikker i gulvet. Tårene presser seg på.

- Det blir jo så man tenker at man ikke er velkommen til å bli norsk. Jeg vet ikke om jeg skal si noe mer, men jeg tenker mine tanker, sier hun til Stjørdalens Blad.

Mangler bestått språkprøve
- Det finnes fire unntak fra kravet om å gjennomføre 300 timers norskopplæring for dem som ønsker å bli norsk statsborger. Det ene er bestått språkprøve, det andre gjennomført norsk på grunnskole eller videregående opplæring, det tredje gjennomførte universitetsstudier på norsk og det fjerde er oppfylt inntakskrav for studier på norsk ved universitet eller høyskole i Norge.

Det forteller enhetsleder ved statsborgerenheten i Utlendingsdirektoratet, Kjetil Jacobsen.

- Så dersom Susanne Sved består en språkprøve vil det være tilstrekkelig for henne for å bli norsk statsborger?

- Ettersom det er eneste begrunnelsen for avslaget vil det være slik.

Les flere nyheter fra Stjørdalens Blad.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg