SV-ere raser mot Enoksen

Foto: Berit Almendingen

Det er fullt opprør mot statsråd Odd Roger Enoksen fordi han går imot Soria Moria-løftene om CO2-rensing av Kårstø.

20.02.07 14:06

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) har foreslått at det ikke skal bygges fullskala renseanlegg på Kårstø før etter at CO2-fangstanlegget på Mongstad står klart i 2014 ifølge Dagsavisen.

Olje- og energiministeren vil bruke erfaringene fra Mongstad før det bygges noe på Kårstø. Problemet er bare at det i Soria Moria-erklæringen heter at «Regjeringen vil sørge for at arbeidet med å etablere et fullskala anlegg for CO2-fjerning på Kårstø startes, og bidra økonomisk til dette. Målet er at fjerning av CO2 skal skje innen 2009».

Enkelt
Hvis Enoksen går videre med planene om å vente med Co2-rensing av Kårstrø til etter 2014, vil det få SV-ere i harnisk landet over, skriver Aftenposten.

- Det var ikke blitt noen regjeringserklæring på Soria Moria med det Enoksen nå foreslår. Så enkelt er det, sier en sentral SV-politiker til Aftenposten.

Vedkommende ønsker å være anonym.

Et argument for å utsette fristen for rensing er at norske bedrifter trenger tid for å utvikle flere anlegg for CO2-fangst på en gang.

- Å utsette Kårstø i årevis for å sikre norske løsninger, er uaktuelt for SV, sier en annen anonym SV-kilde til avisen.

Står bak
SVs Akhtar Chaudhry, som sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, vil ikke kommentere saken.

-Det eneste jeg kan si er at vi er i en prosess. Når vi har konkludert, vil vi orientere offentligheten om vår konklusjon, sier han til Nettavisen.

-Men hva med forpliktelsene som ligger i Soria Moria-erklæringen?

-Vi har klare forpliktelser i Soria Moria. Hele regjeringen står bak dem, sier han.

Balanse
Tirsdag møtes Sps sentralstyre. Senere på dagen møtes partigruppen på Stortinget.

- Det er ingen tvil om at det er et sterkt engasjement i Senterpartiets stortingsgruppe for å få til rensing på Kårstø så raskt som mulig. Vi har luftet ulike forslag. Nå har vi behov for å drøfte ulike alternativer, sier parlamentarisk leder Magnhild Meltveit Kleppa til Nettavisen.

Hun understreker at hensynet til norsk industri teller sterkt med i vurderingen.

- Dette er en komplisert sak. Det er viktig å ivareta miljøforpliktelsene, men det er også viktig å finne en balansegang i økonomien i det, sier Sps 1. nestleder og sentralstyremedlem Lars Peder Brekk til Dagens Næringsliv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag