Gå til sidens hovedinnhold

SV: - Et budsjett som gavner de aller rikeste

Revidert nasjonalbudsjett:

SV-topp Kari Elisabeth Kaski har få godord å si om Siv Jensens reviderte budsjett. Det får Høyre til å reagere.

STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag formiddag la finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til revidert statsbudsjett.

Men SV har ikke mye positivt å si om budsjettendringene fra Jensen.

- Det er et budsjett som viderefører politikken som gavner de aller rikeste i samfunnet, mens konsekvensense av de usosiale kuttene begynner å synes nå, sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, til Nettavisen.

Les også: Vil bruke 12,6 millioner for å få flere ut av NAV-køen

- Jeg er skuffet

Kaski etterlyser mer satsing på en rekke områder.

- Jeg er skuffet over at det er ingen oppfølging av satsingen på lærernorm, slik vi kan se, det er ingen oppfølging av Oslo øst og Oslo sør - og det er ganske begredelig lesing på karbonfangst, sier hun, og påpeker:

- Det her er et budsjett som ikke legger inn noen midler til å kutte klimagassutslipp. Satsingen på CO2-fangst er så godt som ikke-eksisterende. Jeg må si at når du leser det regjeringen skriver, så mister du litt tiltro til at de ønsker å satse på det området her.

Hun savner også en mer offensiv holdning til plastproblemet.

- Det er ikke lagt inn penger til å rydde plast, og å ta vare på havområdene våre, eller nye penger til å bekjempe konsekvensene av klimaendringene og flom, sier Kaski.

Les også: Siv bremser oljepengebruken i revidert nasjonalbudsjett

- Gryende barnehageopprør

SV-politikeren sier hun er overrasket over at det ikke bevilges mer penger til lærernormen.

- Det ligger ikke inne penger til å følge opp avtalen om lærernormen med KrF, for å få på plass flere lærere, sier hun, og legger til:

- Det er heller ikke lagt inn penger for å få flere ansatte i barnehagene, til tross for at det er et gryende barnehageopprør. Det er ikke lagt inn penger for å bedre forholdene i Oslo øst og sør, til tross for den valfartingen vi har sett fra regjeringspartiene den siste tiden, sier Kaski.

Les også: Ap mener regjeringen bryter forsvarsavtale

Ap: - Veldig overrasket

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, er heller ikke fornøyd med det hun ser i Jensens budsjettjusteringer.

- Jeg er veldig overrasket over at regjeringen ikke nå rydder opp i det som er de bemanningsnormene som er vedtatt i Stortinget, som kommunene mangler penger til å gjennomføre. De skal gjennomføres nå fra august, og kommunen får ikke penger. Det betyr at det blir mindre penger til eldreomsorg, skolehelsetjeneste og det kommunene har ansvar for, så det er veldig skuffende, sier Aasrud til Nettavisen.

Aasrud karakteriserer det også som «svært overraskende» at regjeringen flytter mange av Forsvarets helikoptere fra Nord-Norge til Sør-Norge.

- Det gjør man i en situasjon der man trenger støtte sivilt, hos politi og ambulanse, så det er ikke i tråd med de forventningene som vi hadde etter den avtalen vi inngikk, sier hun.

- Forunderlig at den ikke fjernes

Aasrud reagerer også på at det gjøres innsparinger i sykehusbudsjettene knyttet til pensjon og billigere legemidler.

- Det siste er at vi registrerer at man ikke gjør noen grep for å hindre grensehandel. Vi la inn i vårt alternative budsjett å fjerne 350-kroners grensen for avgiftsfri import. Det hadde gjort veldig mye for å begrense netthandelen, og det er forunderlig at de ikke fjerner den, sier hun.

Les også: Regjeringen må bruke 870 millioner kroner ekstra på uføre

Høyre: - Urimelig av Kaski

Høyres finanspolitiske talsperson, Henrik Asheim, slår imidlertid tilbake mot kritikken fra opposisjonen.

- Dette er et godt budsjett som gjenspeiler at det går godt i den norske økonomien, sier Asheim til Nettavisen.

Han reagerer spesielt på påstandene fra Kaski, om at de ikke følger opp med bevilgninger til lærernormen.

Les også: Regjeringen lover bedre nettdekning på toget

- Det er urimelig av Kaski å hevde at vi ikke følger opp dette vedtaket. Regjeringen har siden 2015, sammen med KrF, sikret flere lærere for de minste barna. I 2017 brukte regjeringen og KrF 1,2 millarder kroner til økt lærertetthet i 1.- 4. klasse. I 2018-budsjettet er det i tillegg bevilget 200 millioner, slik at det totalt brukes 1,4 milliarder kroner til å innføre lærernormen på 1.-10. trinn, sier Asheim.

Les også: Kamp mot plast i havet er budsjettets vinner

Han er også uenig i at de ikke har lagt inn penger til å fjerne plast.

- Høyre trapper opp kampen mot plast i havet. Å hevde at vi ikke legger inn penger til å rydde plast, er direkte feil. Regjeringen bevilger ytterligere 130 millioner til bistandsprogrammet mot marin forsøpling - totalt 280 millioner i 2018. Marin forsøpling er en global utfordring som krever globale løsninger, påpeker Asheim.

Les også: Regjeringen setter av nye 377 millioner til Stortingets byggeprosjekt

Kommentarer til denne saken