Gå til sidens hovedinnhold

SV halvert siden 2005

Halvparten av SVs velgere har forlatt partiet siden stortingsvalget i 2005.

Sosialistisk Venstreparti får sin laveste oppslutning på nesten ni år på TV 2s ferske partibarometer.

Siden forrige Stortingsvalg har 75.000 velgere snudd ryggen til regjeringspartiet som nå har lavere oppslutning enn Venstre.

Les mer om tallene på Kjetil Løsets blogg.

SViktes av egne
SV går tilbake med 1,2 prosentpoeng fra januar til 6,0 prosent på målingen TNS Gallup har laget for TV 2. Det innrømmer nestleder Audun Lysbakken at er alt for dårlig.

- 6 blank er et tall som er alt for lavt i forhold til våre ambisjoner, sier nestleder i SV Audun Lysbakken til TV 2-nyhetene.

Bare halvparten av SVs egne velgere fra 2005 sier at de vil stemme på partiet i dag.

Venstre i siget
For første gang på 11 år er Venstre større enn SV på en TV 2-gallup med en oppslutning på 6,8 prosent (+ 0,8), noe partileder Lars Sponheim er svært tilfreds med.

- Det er veldig hyggelige tall, sier Sponheim som smiler fra øre til øre over høyere oppslutning enn både KrF, Senterpartiet og SV.

Haga ute
Med en oppslutning på 5,2 prosent (- 1,2) ville Senterpartiet mistet to mandater på Stortinget. En av dem som ikke ville kommet inn igjen er partileder Åslaug Haga.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 32,4 prosent (- 0,4) mens Frp stabiliserer seg på 24,0 prosent (+ 0,8).

Opp og ned
Høyre gikk markant tilbake på januarmålingen, og justerer tilbakegangen med en fremgang med 2,8 prosentpoeng til 16,9 prosent. KrF får i dag 5,5 prosent (- 2,3), partiet Rødt får en oppslutning på 1,7 prosent (+ 0,1), mens andre partier og lister også får 1,7 prosent (+ 0,8), flere respondenter svarer denne gang at de ville stemt på Pensjonistpartiet.

Stortinget
Dagens tre regjeringspartier ville vært langt unna flertall dersom denne målingen var valgresultat. Arbeiderpartiet ville fått 57 mandater (- 4), Sosialistisk Venstreparti 10 (- 5) og Senterpartiet 9 (- 2). Bare 76 av de 169 mandatene ville dermed gått til de rødgrønne partiene. Fremskrittspartiet ville fått 44 mandater (+ 6) og Høyre 29 (+ 6), til sammen 73 mandater. Dermed ville de to partiene på høyresiden vært nesten jevnstore med dagens regjeringspartier. Dagens to sentrumspartier ville havnet på vippen KrF med 9 mandater (- 2) og Venstre med 11 mandater (+ 1).

Målingen er laget av TNS Gallup ved hjelp av personlige telefonintervjuer i tidsrommet 28. januar - 3. februar.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger