RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV har snudd om Mehmet

(TV 2)
Sist oppdatert:
Seks år gamle Mehmet kan likevel får den behandlinga han må ha. Det er klart etter at SV nå har snudd i saken, og åpner for dispensasjon. Helseminister Høybråten er overrasket over SV og betegner forslaget som hastverksarbeid.

Det blir trolig flertall i Stortinget for å trosse helseminister Dagfinn Høybråten i Mehmet-saken. Det er klart etter at SV-ledelsen nå går inn for å gi Mehmets familie dispensasjon fra loven, og samtidig vil åpne for at andre liknende tilfeller skal få samme mulighet.

Høybråten sa nei
Tirsdag ble det klart at helseminister Dagfinn Høybråten vender tommelen ned for å endre bioteknologiloven slik at Mehmet kan få den behandlingen han trenger.

Det er SV som står på vippen i saken. Sammen med Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiets grupper i Stortinget, kan da regjeringen avslag overprøves.

Det er likevel stor uenighet innad i SV om hvordan denne saken skal løses.

Åpner for dispensasjon
I en pressemelding skriver SVs helsepolitiske talsperson Olev Gunnar Ballo at SV vil ha en dispensasjonsmulighet i bioteknologiloven.

SV vil samtidig opprette en uavhengig medisinsk etisk komite som skal behandle slike dispensasjonssøknader i fremtiden. En slik ordning har man allerede i Storbritannia.

Ballo regner med at Mehmets foreldre vil søke en norsk medisinsk etisk komite om dispensasjon og at det blir den første saken en slik komite behandler.

- SV sikrer dermed at loven ikke står i veien for den beste behandlingen for Mehmet, samtidig som det ikke kan være Stortinget som avgjør hver enkelt pasients sak i framtida, sier Olav Gunnar Ballo.

- Vi håper at det kan bli et bredt flertall i Stortinget for en slik dispensasjonsmulighet, selv om det er ulike syn på Bioteknologiloven, skriver Olav Gunnar Ballo i pressemeldingen.

Overrasket Høybråten
Dagfinn Høybråten sier til NRK Dagsrevyen onsdag kveld at han er overrasket over SV, siden partiet for fire måneder siden støttet forslaget til ny bioteknologilovgivning.

Helseministeren betegner forslaget som hasteverksarbeid, og beskriver det som meget uklart.

Han vil overfor NRK ikke si noe om hvorvidt regjeringen vil støtte forslaget, som ikke er et flertallsforslag.

- Vi vil kjempe for en lov som ikke åpner for å skape ett menneske for å hjelpe et annet, sier han.

På spørsmål om Mehmets livsviktige behandling derfor likevel ikke er sikret, svarer helseministeren bare:

- Vi vil gi Mehmet en vurdering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere