RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV krever handling fra Hanssen

Sist oppdatert:
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen må vise ansvar for de sultestreikene afghanerne, krever nestleder Audun Lysbakken i SV.

- Jeg oppfordrer alle parter, og det er Hanssen (Ap) som statsråd har det fremste ansvaret, til å ta opp kontakten. Det er svært viktig at han viser vilje til dialog, sier Lysbakken til TV 2 Nettavisen.

Fjernet med makt
Politiet fjernet fredag morgen de om lag 60 sultestreikende afghanerne i Oslo. Det er nøyaktig tre uker etter at de første startet sultestreiken. Av de 60 er 23 i særdeles dårlig helsemessig forfatning, og sjefen for legevakten i Oslo har tidligere sagt at det ikke er tilrådelig å flytte på dem som er dårligst.

Kort tid etter aksjonen var de fleste sultestreikende tilbake på plass.

Torsdag ble dialogen mellom arbeids- og integreringsdepartementet og afghanerne brutt.

Regjeringen vil ikke la seg ikke presse av sultestreikende afghanere, understreker departementet i en pressemelding torsdag (ekstern lenke).

- Makt løser ikke sultestreiken
Lysbakken reagerer sterkt på politiaksjonen.

- Vi er kritiske til politiaksjonen fordi aksjonen ikke får slutt på sultestreiken. Det er slik at det er lov å si sitt syn i Norge. Og afghanerne må ha sin rettighet til å vise fram sultestreiken sin, sier han.

- Byrådsleder Erling Lae (H) sier at politiet fjernet afghanerne fordi det er fare for livet deres?

- Afghanerne er bare blitt forsøkt flyttet på. Vi får bare slutt på aksjonen hvis de sultestreikene begynner å ta til seg næring. Det er ikke slik at denne aksjonen kan gjemmes vekk.

- Støtter du Hanssens og SVs tidligere beslutning om at Norge skal følge FNs anbefalinger om at bare flyktninger fra Kabul skal reise tilbake?

- Ja, det er avgjørende at alle FNs anbefalinger blir fulgt. Det utelukker retur av mange av afghanerne i Norge. Det er viktig at det blir klargjort hvem dette er, og at de får beskjed.

- Men mange av afghanerne som sultestreiker er fra Kabul, og de sier at de heller ikke tør reise tilbake?

- SVs landstyremøte skal diskutere i helgen hvilke typer løsninger som kan være aktuelle for dem. Det er helt avgjørende at vi kan være trygge på at ingen sendes tilbake til en uholdbar situasjon.

- Burde Bjarne Håkon Hanssen forhindret denne tragiske situasjonen ved å tidligere vurdere Erna Solbergs (H) vedtak om utsendelse av afghanerne?

- Det er viktig å ha forløpende vurderinger av situasjonen. Det som er avgjørende nå, er å få dialogen i gang igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere