Gå til sidens hovedinnhold

SV krever handling fra Hanssen

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen må vise ansvar for de sultestreikene afghanerne, krever nestleder Audun Lysbakken i SV.

- Jeg oppfordrer alle parter, og det er Hanssen (Ap) som statsråd har det fremste ansvaret, til å ta opp kontakten. Det er svært viktig at han viser vilje til dialog, sier Lysbakken til TV 2 Nettavisen.

Fjernet med makt
Politiet fjernet fredag morgen de om lag 60 sultestreikende afghanerne i Oslo. Det er nøyaktig tre uker etter at de første startet sultestreiken. Av de 60 er 23 i særdeles dårlig helsemessig forfatning, og sjefen for legevakten i Oslo har tidligere sagt at det ikke er tilrådelig å flytte på dem som er dårligst.

Kort tid etter aksjonen var de fleste sultestreikende tilbake på plass.

Torsdag ble dialogen mellom arbeids- og integreringsdepartementet og afghanerne brutt.

Regjeringen vil ikke la seg ikke presse av sultestreikende afghanere, understreker departementet i en pressemelding torsdag (ekstern lenke).

- Makt løser ikke sultestreiken
Lysbakken reagerer sterkt på politiaksjonen.

- Vi er kritiske til politiaksjonen fordi aksjonen ikke får slutt på sultestreiken. Det er slik at det er lov å si sitt syn i Norge. Og afghanerne må ha sin rettighet til å vise fram sultestreiken sin, sier han.

- Byrådsleder Erling Lae (H) sier at politiet fjernet afghanerne fordi det er fare for livet deres?

- Afghanerne er bare blitt forsøkt flyttet på. Vi får bare slutt på aksjonen hvis de sultestreikene begynner å ta til seg næring. Det er ikke slik at denne aksjonen kan gjemmes vekk.

- Støtter du Hanssens og SVs tidligere beslutning om at Norge skal følge FNs anbefalinger om at bare flyktninger fra Kabul skal reise tilbake?

- Ja, det er avgjørende at alle FNs anbefalinger blir fulgt. Det utelukker retur av mange av afghanerne i Norge. Det er viktig at det blir klargjort hvem dette er, og at de får beskjed.

- Men mange av afghanerne som sultestreiker er fra Kabul, og de sier at de heller ikke tør reise tilbake?

- SVs landstyremøte skal diskutere i helgen hvilke typer løsninger som kan være aktuelle for dem. Det er helt avgjørende at vi kan være trygge på at ingen sendes tilbake til en uholdbar situasjon.

- Burde Bjarne Håkon Hanssen forhindret denne tragiske situasjonen ved å tidligere vurdere Erna Solbergs (H) vedtak om utsendelse av afghanerne?

- Det er viktig å ha forløpende vurderinger av situasjonen. Det som er avgjørende nå, er å få dialogen i gang igjen.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken