*Nettavisen* Nyheter.

SV-lesbe jubler over svensk lov

Foto: (Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

- Flott at svenske myndigheter åpner for kunstig befruktning av lesbiske kvinner, sier Siri Hall Arnøy, homopolitisk talsperson for SV og selv lesbisk. Nå kjemper hun for samme åpning her til lands.

02.03.05 16:22

Onsdag meldte svensk radio at svenske kvinner som ikke lever i parforhold med en mann, snart kan få kunstig befruktning eller inseminasjon av sæd for å bli gravide.

Siri Hall Arnøy (SV) er selv lesbisk og kjenner flere lesbiske par i Norge som har blitt foreldre. Nå håper hun at norske myndigheter følger etter svenskene.

Får barn uansett
- Sverige, som har en sosialdemokratisk regjering med støtte fra SVs søsterparti, ligger langt foran borgelig styrte Norge hva homorettigheter angår, sier Hall Arnøy til TV 2 Nettavisen.

Hun understreker at dette ikke er en debatt om hvorvidt vi skal ha lesbiske og homofile foreldrepar.

- Får barn uansett
- Uavhengig av hva norske myndigheter gjør, vil det være et faktum at også lesbiske kommer til å få barn. Spørsmålet er om vi skal lukke øynene for dette, eller om staten skal anerkjenne at disse kvinnene er like gode foreldre som andre, sier Hall Arnøy.

Hun peker på at offentlig inseminasjon/kunstig befruktning handler om å sikre barnets rettigheter til å kjenne sitt biologiske opphav.

- Dette bør vi sikre også for barn med lesbiske foreldre, sier Hall Arnøy.

De nye reglene i Sverige blir slik at begge kvinnene i et lesbisk forhold blir å regne som barnets mødre, såfremt de er samboende eller registrerte partnere.

Spent på Høyre og Ap
SV fremmet et tilsvarende forslag om lesbiskes rett til inseminering da bioteknologiloven ble behandlet i Stortinget tidligere denne stortingsperioden – og tar opp tråden igjen denne våren.

- Vi kommer til å fremme forslag i Stortinget umiddelbart etter partienes landsmøter i vår, lover Hall Arnøy.

- Debatten om kunstig befruktning handler om det samme som debatten om adopsjon; om man tror omsorgsevne er avhengig av seksuell legning eller ikke. Jeg håper også Høyre vil slå klart fast at lesbiske og homofile er like gode foreldre som heterofile, og at de etter landsmøtet kan støtte SVs forslag om likebehandling når det gjelder tilgang til kunstig befruktning.

- Useriøse aktører
Også Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) håper Norge kan lære av svenskene.

-Norge fremstår noen ganger mer som en Gudsstat enn en rettsstat, mener en oppgitt LLH-leder Jon Reidar Øyan.

-Vi har allerede fått useriøse kommersielle aktører på banen som tilbyr assistert befruktning til lesbiske kvinner i Norge. Dessverre har ingen av disse krav til sykdomsfrihet fra sæddonor. Den diskrimineringen som myndighetene i Norge opprettholder i dag, truer både barnets og mors helsetilstand, sier Øyan til TV 2 Nettavisen.

Annonsebilag