*Nettavisen* Nyheter.

SV lover ikke Mehmet-støtte

Foto: (TV 2)

Sosialistisk Venstreparti kommer ikke med noen løfter om å støtte forslaget fra Frp om å tillate beinmargstransplantasjon fra en liten søster eller bror for å forsøke å gjøre Mehmet frisk på denne måten.

16.03.04 20:42

En svært fortvilet pappa, Salim Yildiz, fikk tirsdag beskjed om at helseminister Dagfinn Høybråten ikke vil endre bioteknologiloven eller gi dispensasjon fra loven slik at Mehmet (6) kan få den hjelpen han trenger her i landet.

- Alle mine forhåpninger ble knust, sa Salim Yildiz til TV 2.

Frps John Alvheim sa i TV 2 Nyhetene tirsdag kveld at det nå er opp til SV å avgjøre om et forslag om å endre bioteknologiloven slik at Mehmet kan få lovlig hjelp i Norge, får flertall på Stortinget.

SV-leder Kristin Halvorsen vil imidlertid ikke la seg presse til å ta noen rask avgjørelse:

- Nå skal vi gå grundig gjennom rapporten fra Sosial- og helsedirektoratets fagutvalg og alle vedlegg som foreligger for å sette oss skikkelig inn i saken, sier partileder Kristin Halvorsen til NTB.

I tillegg til de mer prinsipielle saker vil SV se grundig på hvilke farer en slik transplantasjon vil utsette en eventuell lillebror for og hvilke farer den vil utsette Mehmet for.

Frp er trolig helt avhengig av støtte fra SV for å få flertall for forslaget sitt. Regjeringspartiene vil etter alt å dømme følge helseministerens anbefaling om ikke å støtte forslaget. Frp og Arbeiderpartiet har ikke flertall alene for å kunne endre loven.

I programmet Tabloid på TV 2 tirsdag kveld var Alvheim enda skarpere i sin kritikk av helseminister Dagfinn Høybråten og hans avgjørelse. Han gjentok at dette viser en total mangel på barmhjertighet og medmenneskelighet, og avviser forslaget om å sende Mehmet til Italia for en ny vurdering.

- Vurderingen er gjort, vi vet hva vi skal gjøre for å redde gutten. Dette er bare vikarierende motiv, raste Alvheim.

Han var heller ikke videre optimistisk i forhold til hva SV vil falle ned på.

- Jeg har en dårlig magefølelse som går på det at når SV heller ikke i dag vil svare, så KAN det bety, og jeg gjentar at det KAN bety, at regjeringens beslutning er gjort i forståpelse med SV. Men dette vet jeg ikke noe om.

I linkene oppe til høyre kan du lese Høybråtens begrunnelse for avgjørelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.