RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SLØSING: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener regjeringen har håndtert flyktningsituasjonen dårlig, og sier det er sløsing å bruke taxi til å transportere de som kommer til landet.
SLØSING: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener regjeringen har håndtert flyktningsituasjonen dårlig, og sier det er sløsing å bruke taxi til å transportere de som kommer til landet. (Sosialistisk Venstreparti)

SV-topp reagerer på at asylsøkere fraktes i taxi

Sist oppdatert:
- En vanvittig sløsning med penger, sier Karin Andersen (SV).

Mandag kunne Nettavisen fortelle at Utlendingsdirektoratet (UDI) transporterer asylsøkere som kommer til Norge med taxi.

Kilder opplyser at taxier går i skytteltrafikk mellom Oslo lufthavn og Brunstad konferansesenter i Stokke i Vestfold, som nå fungerer som mottak.

Denne taxituren koster ifølge Taxikalkulator.no minst 2759 kroner på dagtid, og 3451 kroner på kveldstid.

- Togtur ikke så vanskelig

Taxibruken får stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til å reagere.

- Alle forstår at det er vanskelig å administrere dette, men det må gå an å bruke toget når det går på samme strekningen. Vanvittig sløsing med penger på taxi, og så mener Regjeringen det må kuttes på penger til mat, sier Andersen til Nettavisen.

Til sammenligning koster en togbillett fra Gardermoen til Stokke 249 kroner (minipris), mens makspris på togturen er 362 kroner. I tillegg må man regne med en taxiregning på minst 108 kroner helt fram til asylmottaket, det vil si totalt om lag ti prosent av taxiregningen.

- Hvorfor det etter mange uker fremdeles brukes så mye taxi og det ikke er inngått avtale med tog og buss for transport, må regjeringen svare for. Dette er mennesker som har reist gjennom hele Europa, så da er nok ikke en togtur så vanskelig, mener Andersen.

Les også: Anundsen er ikke trygg på at asylsøkerne sjekkes godt nok

- Regjeringen dårlig forberedt

Hun påpeker dessuten at det heller ikke er noen garanti for at asylsøkerne ikke forsvinner, om man kjører taxi.

Fakta: Sløseriprisen - send oss tips til kandidater

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Nettavisen og Skattebetalerforeningen skal kåre den offentlige instansen som har sløst mest med våre skattepenger i 2015.

Prisen tildeles den offentlige myndighet, lokal, regional, fylkeskommunal eller statlig, som i løpet av perioden har vist størst uforsiktighet med samfunnets felles midler.

Beløpets størrelse trenger ikke å være utslagsgivende. Prisen skal skape en bevissthet rundt - og respekt for - forvaltningen av skattepengene.

Enkeltpersoner og organisasjoner kan tipse om – og nominere – kandidater til prisen, men det er juryen som velger ut de kandidatene det skal stemmes over.

Juryen består av Karine Ugland Virik (Skattebetalerforeningen), Gunnar Stavrum (Nettavisen), Marte Gerhardsen (Tankesmien Agenda), Mathilde Fasting (Civita) og Hallgeir Kvadsheim (Luksusfellen).

Vinneren av prisen for 2015 er den kandidaten som får flest stemmer av Nettavisens lesere i en kåring januar 2016.

Har du forslag til kandidater?


Har du forslag til kandidater? Send en e-post til Nettavisen her.

- Hvis en er redd for at de forsvinner, er ikke taxi noen løsning heller for de kan ikke holde folk tilbake hvis de vil ut av bilen et annet sted enn på bestemmelsesstedet, sier SV-politikeren, og legger til:

- Det viser bare hvor dårlig forberedt regjeringen var og at de har vært dårlige på å ville se realitetene i hva alle visste også måtte få virkninger for Norge, og de ha vært dårlige på å håndtere situasjonen, sier hun.

Andersen viser til at Røde Kors satte krisestab i august.

- Regjeringen gjorde ingenting før kaoset var et faktum. Da blir det vanskeligere og dyrere enn det trenger å være. Takket være at ansatte har strekt seg mer en godt er og frivillige, har dette ikke brutt helt sammen, sier hun til Nettavisen.

Les også: 20 asylsøkere uttransportert i helgen

90 asylsøkere fraktet 30 mil

Også i oktober kom det fram at UDI bruker taxi til transport av asylsøkere i et stort omfang, da 90 flyktninger ble fraktet 30 mil med taxi fra Oslo til Tynset, ifølge NRK.

Nettavisen har bedt om en kommentar fra UDI om taxibruken, men har foreløpig ikke fått noen tilbakemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere