RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen

SV-topp refser Ap og Sp

Sist oppdatert:
Karin Andersen reagerer sterkt på at Ap og Sp i søkkrike Porsgrunn nekter å gi julepenger til kommunens fattige.

- Jeg vil oppfordre alle representanter fra regjeringspartiene til å se på saken på nytt, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til Nettavisen.

Blant annet Ap og Sp stemte i november ned ett forslag fra den uavhengig representanten Lene Nenseth i Porsgrunn kommune om at alle sosialhjelpmottakerne i kommunen skulle få 2000 kroner ekstra til julefeiring.

Torsdag skal bystyret i kommunen stemme over ett nytt forslag om å gi 2000 kroner ekstra til hver barnefamilie som mottar sosialstønad. SV, Frp og Unni Walaas (uavhengig) har sagt at de støtter forslaget.

485 millioner kroner ekstra
Saken er spesiell fordi Porsgrunn kommune de siste månedene er blitt søkkrik. Kommunen fikk nylig 485 millioner kroner ekstra fra Skagerrak Energi. Dessuten går kommunen med minst 45 millioner kroner i overskudd i 2006.

Karin Andersen er ikke i tvil om hva hun forventer at Porsgrunn Ap og Sp bør gjøre.

- Jeg blir meget skuffet hvis det blir slik at folk stemmer ned et slik forslag når de får muligheten til å gjøre noe med situasjonen, sier hun.

- Ordfører Øystein Kåre Beyer (Ap) i kommunen sier at sosialmottakere i Porsgrunn har mulighet til å søke om økt støtte til julefeiring. Familier med fire barn kan søke om å få 1500 kroner ekstra, og familier med tre barn eller færre kan søke om å få 1200 kroner ekstra?

- Han sitt på det tørre formelt, men ikke politisk. Kommunen har jo et stort overskudd. Jeg tror nok at de fleste som samler sammen kassalappene som de får før jul vil se at det ikke blir sy mye lys og varme for 1500 kroner, sier Andersen.

- Slippe å krype
Hun mener videre at en fast juleutbetaling til sosialhjelpmottakerne i for eksempel Porsgrunn ville det bli mindre byråkartisk å administrere for kommunen enn en søkeordning.

- Dessuten burde det være nok at sosialklientene må krype rundt ellers i året om de ikke skal krype før jul også, sier stortingsrepresentanten.

Hun minner om at det er lokalpolitikerne som har ansvaret for å sosialhjelpen i Norge.

- SV har sendt et brev til våre lokalpolitikere der vi ber dem følge med på hva som skjer med sosialhjelp-politikken i deres kommuner. Det er ingen tvil om at mange kommuner verken følger regelverket eller har en individuell behandling av folk, slik lovverket krever, sier hun.

Debatten raser
Saken om julepenger til folk på sosialstønad i Porsgrunn har skapt stort engasjement blant Nettavisens lesere.

Karl blir kvalm fordi han mener at sosialhjelpmottotakerne er kravstore.

Det er mange i Norge som har det tøft i julen, men som likevel ikke går på sosialen. Jeg vil bare sitere et gammelt ordtak; tæring etter næring. Har du ikke mer, kan du heller ikke bruke mer. I tillegg går det an å planlegge å bruke litt mindre i månedene før jul også, på den måten blir det enda litt mer til jul. Sosialklienter kan ikke regne med å kunne leve på samme måte som vanlige arbeidere, men må faktisk innrette seg etter det., skriver han.

En annen leser er helt uenig.

Det er skammelig at en familie på 4 skal kun få 1500 kr ekstra til jul. Jeg synes alle stortingsrepresentanter og deres familier skal prøve å leve etter samme norm. Det er umenneskelig at mennesker i Norge skal leve av nær sagt knapper og glansbilder. Det er uhørt at sosialnormene er så lave som de er og det er tragisk for de som kommer i en situasjon der sosialstønad er deres levebrød. Dette blir bare enda mer tragisk i barnefamilier. Nå er det på tide at normen for sosialmotagere løftes til et verdighet. Det er klar det ikke skal "lønne" seg å være sosialklient, men det skal heller ikke være slik det er i dag. Normene er for lave når noen er nødt til å leve på sosialstønad over en lenger periode, skriver Kristin Windahl.

Si din mening, du også!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere