RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV vil slåss for homofile

Sist oppdatert:
SV finner påstandene om at partiet ikke vil kjempe for homofiles rettigheter høyst urettferdige, men står fast på at en viss forskjellsbehandling i arbeidslivet må være tillatt.

I Odelstingets endring av arbeidsmiljøloven åpnes det for en forskjellsbehandling som har et saklig formål, som ikke anses uforholdsmessig og som er nødvendig for utøvelse av arbeid eller yrke. Dette støttes av Arbeiderpartiet og SV.

- Vi går inn for en smal fortolkning av dette punktet, men det gir altså politiske partier og trossamfunn mulighet til å utelukke personer som ikke deler politikken eller troen. SV vil lete med lys og lykte etter lovparagrafer som gir homofile bedre rettigheter, men vi kan ikke motsette oss disse unntakene uten samtidig å bryte FNs regler for menneskerettigheter, sier SVs Karin Andersen til NTB.

Urimelig kritikk
Hun mener at flertallet på Stortinget vil gjøre det lettere å diskriminere homofile, mens Ap og SV vil snevre det mest mulig inn. Derfor synes hun også kritikken er urimelig.

Endringene i arbeidsmiljøloven bygger på en delinnstilling fra arbeidslivslovutvalget, som la fram sin sluttrapport i forrige uke. Hovedrapporten skal ut på høring, mens Odelstinget behandlet delinnstillingen torsdag. Tilføyelsene om likebehandling i arbeidslivet skjer i henhold til et EU-direktiv fra 2000.

- Det må være mulig for trossamfunn å stille spørsmål om seksuell legning ved ansettelser. De kan ikke tvinges til å ansette folk de overhodet ikke vil ha. Men dette skal utelukkende gjelde personer som skal drive med læring eller forkynnelse, sier Andersen.

Nøytrale jobber
Hun mener oppslaget i Aftenposten om at personer i "nøytrale" stillinger som sekretær, vaktmester eller kokk, også blir rammet av utestengning bryter med den forrige og den nye utgaven av paragraf 55a.

- Denne praksisen er ikke i tråd med loven. Arbeiderpartiet og SV tolker unntaket fra likebehandling til bare å gjelde personer i forkynnende og sjelesørgende stillinger, sier Andersen.

Arbeiderpartiets Sigvald Oppebøen Hansen sier til NRK at han har en viss forståelse for at religiøse trossamfunn ønsker å diskriminere når det gjelder seksuell legning. Han understreker imidlertid at dette bare gjelder lærestillinger.

Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring er skuffet over Ap og SV og beskylder dem for ikke å følge opp kritikken mot KrFs homopolitikk i praksis.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere