*Nettavisen* Nyheter.

Svalbard rammet av jordskjelv

- Det kunne blitt en katastrofe.

21.02.08 15:03

Svalbard ble natt til torsdag rammet av et jordskjelv målt til 6,2 på Richters skala.

- Dette er meget uvanlig og det er et av de største vi har kjent på norsk jord på 50 år, sier seniorforsker ved Norsar, Conrad Lindholm, til TV 2 Nyhetskanalen.

- Skjelvet var så kraftig at dersom dette hadde skjedd i tettbebygde områder og ikke i havet hadde vi snakket om en katastrofe, sier Lindholm.

Norsar sier de vil analysere målingene i dag. Du kan lese mer informasjon om skjelvet her.

Kraftig risting
Skjelvet hadde episenter om lag 100 kilometer sørøst for Longyearbyen, der innbyggerne kunne kjenne skjelvet i form av kraftig risting.

- Jeg våknet tolv minutter på fire i natt. Først lurte jeg på om det var vinden, men siden jeg var inne i et betongbygg, var det lite sannsynlig. Det rista sånn at sengen vibrerte og bildene ristet på veggen, sier Torgrim Holm til TV2 Nyhetskanalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NORSAR/Jordskjelv.no

Det varte et par minutter, sier Holm. Det var ikke så kraftig at det var noe dramatikk eller at man ble redd.

Se innslag på TV 2 Sumo.

- Jeg våknet av at det ristet. Og det ristet godt. Så jeg gikk opp og sjekket på nettet om det faktisk var et jordskjelv. Jeg fikk også to telefoner fra folk som var bekymret, sier sysselmann Roar Mordal Hilde til Nordlys.no.

Flere skjelv
Det har vært flere skjelv i sonen der nattens rystelse fant sted, men ingen oppe på 6-tallet på Richters skala, sier Lindholm.

Norsar har gjentatt ganger bedt om penger for å lage en analyse av den seismiske risikoen på Svalbard, men myndigheten har sagt nei, melder NRK.

Flere mindre etterskjelv ble registrert flere utover natten. Det er ikke meldt om skader etter skjelvet i natt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.