Svangerskapsforgiftning er arvelig

Svangerskapsforgifting er arvelig, og kan arves fra både far og mor, viser ny forskning.

16.09.05 13:44

- Alle mødre har en risiko på mellom 3 og 4 prosent for svangerskapsforgiftning. Kvinner med mødre som har hatt sykdommen, har 8 prosent sjanse for å få forgiftning, mens kvinner som får barn med mann født av en syk mor, har en risiko på 6 prosent for svangerskapsforgiftning, sier professor i epidemiologi Rolv Terje Lie til TV 2 Nettavisen.

Utbredt
En gruppe forskere ved Universitetet i Bergen har sett på statistikk i Medisinsk Fødselsregister fra 1967 til nå. I alt har de studert 440.000 menn og 226.000 kvinner som er blitt foreldre i registeret.

Resultatet av studien viser at gravide kvinner som har en mor som har hatt svangerskapsforgifting, har størst risiko for selv å få sykdommen. Men hvis moren til barnets far har hatt svangerskapsforgifting, vil det være større sannsynlighet for at barnets mor får lidelsen enn hvis farens mor ikke har vært syk.

Kvinner som er født etter et svangerskap med svangerskapsforgiftning har mer enn dobbelt så stor risiko for å selv få svangerskapsforgiftning i sin graviditet. Menn i samme situasjon har en moderat økt risiko for å bli far til et barn født med svangerskapsforgiftning. Søstre av søsken født etter svangerskapsforgiftning har også en fordoblet risiko, mens brødre ikke har økt risiko, fastslår forskerne.

Samspill
- Det er helt klart fra våre resultater t det er et samspill med mor og barn som kan ha betydning for lidelsen. Vi må ta både barn og mor i betraktning når en skal finne ut mer om dette og for å forstå årsakene til sykdommen, sier Lie.

Han tror ikke det er grunnlag for noen utvidet overvåking av gravide som er i gruppen med større risiko for svangerskapsforgiftning.

- Alle svangerskap i Norge blir jo overvåket , og i og med at svangerskapsforgiftning er den viktigste komplikasjonen i Norge under graviditet, tror jeg ikke på noe endring i praksis. Men våre resultater kan få stor betydning for videre forskning, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.