RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix (Scanpix)

Svanhild vil kjempe for barna

Sist oppdatert:
Svanhild Jensen er skuffet over at Høyesterett ikke vil behandle hennes sak, men vil fortsatt kjempe for å få tilbake omsorgen for sine to døtre.

- Det var en nedtur å få beskjed om at anken ikke førte fram. Jeg har ikke fått diskutert dette ordentlig med min advokat eller mitt nettverk. Men jeg kommer helt klart til å gå videre. Jeg gir meg ikke, sier Svanhild Jensen til NTB.

Ny behandling
Hun ble onsdag ettermiddag informert om utfallet av sin advokat Anette Lilleengen, men har ikke rukket å drøfte hvor veien går videre. Barnevernsloven gir Svanhild rett til å få prøvd saken på nytt om ett år. Velger hun dette, må saken prøves for Fylkesnemnda for sosiale saker på nytt. I og med Høyesteretts kjennelse onsdag, regnes Hålogaland lagmannsretts dom som rettskraftig.

- Jeg vil også vurdere å prøve saken for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Kjennelsen i Høyesterett er veldig skuffende for oss. Vi mener det ikke er grunnlag for tvangsinngrepet å ta fra Svanhild omsorgen for hennes to barn. Hun er fullt ut i stand til å være omsorgsperson for døtrene, sier Lilleengen til NTB.

Prinsipiell
Advokat Lilleengen og kommunens advokat Ulf E. Hansen har ulike oppfatninger om Høyesterett med sin kjennelse har vurdert Svanhild-saken som prinsipiell eller ikke. Hansen mener at Høyesterett er kommet fram til at saken ikke har prinsipielle sider - at det dreier seg om en høyst normal omsorgsovertakelse.

- Som vi antydet da anken ble fremmet, er ikke dette en prinsipiell sak, sier Ulf E. Hansen til NTB.

Lilleengen på sin side mener at Høyesterett bare har vurdert bevisene i saken, og ikke sier noe om saken er prinsipiell eller ikke.

Habilitet
I kjennelsen nevner ikke Høyesterett noe om habilitetsspørsmålene Lilleengen reiste i anken. Her stilte hun spørsmål ved to av de sakkyndige meddommerne i Hålogaland lagmannsrett. Hun mente den ene var inhabil som sjef for barneverntjenesten i Harstad, og viste til at den andre meddommeren hadde jobbet tett med en av de sakkyndige i Svanhild-saken.

Ulf E. Hansen peker på at fire rettsinstanser har vurdert saken og kommet til samme konklusjon.

- Både i fylkesnemnda og Nord-Troms tingrett var det enstemmighet rundt omsorgsovertakelsen. Et klart flertall i Hålogaland lagmannsrett og nå et enstemmig kjæremålsutvalg i Høyesterett har også vurdert saken likt. Det har også vært en forholdsvis unison enighet blant de framtredende sakkyndige i denne saken, sier Ulf E. Hansen.

Sakkyndige
I lagmannsretten stilte Svanhild Jensen med to private sakkyndige, psykologene Lena Hellblom Sjögren og Joar Tranøy. Begge kom til motsatt konklusjon - at Svanhild Jensen er i stand til å ha omsorgen for døtrene som siden april i fjor har vært plassert i fosterhjem. Hålogaland lagmannsrett valgte å se bort fra disse to sakkyndige. Lagmannsretten rettet også skarp kritikk mot de sakkyndige for ikke å ha "vist nødvendig avstand og profesjonalitet" i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere