Gå til sidens hovedinnhold

Svekker Breidas «sorte hull»

Rettssakkyndige Michael Setsaas utelukker at drapstiltalte Jan Erik Breida kan ha vært bevisstløs på tidspunktet han var hos Dereka, men utelukker ikke at alkohol kan ha spilt en rolle.

Setsaas sin rapport svekker Breidas forklaring betydelig. Problemet til Breida er at han i perioden etter drapet på Dereka Maria Mikula natt til 15. mars 2003, ikke nevnte for politiet at han hadde vært på besøk hos Dereka. Da han ble konfrontert med politiets bevis for at hadde vært på åstedet, sa Breida at han ikke husket noe av besøket.

Ikke psykisk bevisstløs
Først flere måneder etter at 22 år gamle Jan Erik Breida ble varetektsfengslet, forklarte han seg om besøket hos Dereka og om skyggen som Breida mener kan ha gjennomført det brutale drapet på den 16 år gamle danseren. Breida fortalte da også at han våknet opp og vasket hendene før han gikk hjem og la seg. Men heller ikke dette husket han før flere måneder etter pågripelsen.

Rettssakkyndige Michael Setsaas er sikker på at Breida ikke var psykisk bevisstløs under besøket hos Dereka. Årsaken er at han i ettertid har begynt å huske det som skjedde under og etter besøket.

- I en bevisstløs tilstand er man ute av stand til å motta sanseinntrykk, sa Setsaas. Dermed har man altså ikke lagret noe på minnet som man kan huske i ettertid. Et annet moment som taler mot en bevisstløs tilstand, og også nedsatt bevissthet, er at Breida husker svært godt fra det som skjedde tidligere på kvelden.

Fortrengt
Den eneste støtten Breida fikk for sine påstander om ikke å huske så godt, er at han kan ha hatt sterkt nedsatt bevissthet på grunn av alkohol.

- Det at gjerningsmann ikke husker handlingen. Er det vanlig? ville statsadvokat Arild Holden vite.

- Det er en rekke mulige årsaker til at en gjerningsmann ikke husker. Rusmisbruk er en av dem. Sanseinntrykk kan være så alvorlige, eller handlingen i seg selv kan være så alvorlig, at man ikke husker. Det er fullt mulig å fortrenge slike handlinger uten å vite om det selv. Det er også mulig at man bevisst vil fortrenge slike sanseinntrykk, sa Setsaas.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget