*Nettavisen* Nyheter.

Svekker tiltaltes forklaring

Foto: Privat

DRØBAK (TV 2 Nettavisen): De rettssakkyndige i Dereka-saken mener det er lite sannsynlig at den tiltalte 20-åringen har vært bevistløs eller har lidd av hukommelsestap den skjebnesvangre kvelden. Det svekker hans forklaring betydelig.

03.11.03 18:36

I sin evaluering slår de rettssakkyndige psykologene fast at den tiltalte 20-åringen er strafferettslig tilregnelig, og at han ikke lider av større psykiske lidelser som bør ha betydning for en eventuell straffeutmåling. Når det gjelder den tiltaltes bevissthetstilstand på gjerningstidspunktet, kan de imidlertid ikke konkludere 100 prosent.

- Lite sannsynlig
- Vi er ikke 100 prosent sikre på at han har hatt nedsatt bevissthet, men det er lite sannsynlig, sa den rettssakkyndige Michael Setsaas da han forklarte seg om den psykologiske vurderingen av den tiltalte.

Psykologene som har gjennomført undersøkelsen av 20-åringen som er tiltalt for drapet på Dereka Maria Mikula, mener han er strafferettslig tilregnelig, og også var det på tidspunktet da drapet skjedde.

- Opp til retten
Det de ikke er 100 prosent sikre på, er spørsmålet om den tiltalte har bevissthetstap eller hukommelsestap på tidspunktet da drapet skjedde. Den tiltalte hevder at han var på besøk hos Dereka, og at han på et tidspunkt mistet bevisstheten.

- Det må bli opp til retten å ta stilling til om den tiltalte har et hukommelsestap eller ikke. Han har jo forklart seg uten hukommelsestap i de to første forklaringene, sa hans kollega Andreas Hamnes.

Psykologene mener at også den tiltaltes detaljerte forklaring fra kvelden opp til drapet på Dereka, taler for at den tiltalte ikke lider av hukommelsestap.

Bevisstløshet er alltid forbundet med totalt hukommelsestap Bevisstløshet i strafferettslig forstand betyr at man ikke er i stand til å innta inntrykk og at man ikke er i stand til konsentrert planlegging, sa Setsaas.

Så skygge
Også her taler forklaringene til den tiltalte 20-åringen mot ham. I august ga han nye detaljer til politiet om hva han så på drapsstedet. Her kom det blant annet fram at han så en skygge i øyekroken før han skal ha mistet bevisstheten. Psykologene mener at hvis man er i en bevisstløs tilstand så klarer man ikke å huske mer i ettertid.

Når det gjelder den tiltaltes forklaring om at han kan ha blitt slått i hodet, sier de sakkyndige at den tiltalte i tidlige avhør ikke sa noe om smerter i hodet som følge av et eventuelt slag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.