Gå til sidens hovedinnhold

Svekket tro på monarkiet

En av ti nordmenn sier at de har fått en svekket tiltro til monarkiet som en følge av TV 2-intervjuet med prinsesse Ragnhild.

Det viser en TNS gallup utført for TV 2.

- Det er synd på dem

For femti år siden flyttet prinsesse Ragnhild til Brasil. Det var prisen hun måtte betale for å gifte seg med en mann av folket.

Dokumentaren om søsteren til Kongen viste et sårt familieforhold. I tillegg kritiserte hun sine egne tantebarn - kronprins Haakon og prinsesse Märthas valg av ektefeller:

- Det er synd på dem men de har litt bedt om det selv bedt da. Hvordan da? Ja, fordi de har så rare meninger, sa prinsessen i TV 2-dokumentaren.

Dokumentaren gjorde inntrykk. En av 10 nordmenn sier at de har fått et svekket syn på monarkiet som følge av programmet, ifølge TNS gallup.

- Det som prinsesse Ragnhild kjørte ut her svekket monarkiet og kongefamiliens omdømme, men sympatien kan likevel gå mot at mange syns kronprinsparet er ok, sier sosiolog Olaf Aagedal til TV 2.

Delte meninger

En måling Infact gjorde for VG etter intervjuet, viste at 42,4 prosent av de spurte hadde liten eller ingen forståelse for uttalelsene, mens 40,4 prosent hadde "noe, ganske stor eller svært stor" forståelse for prinsessens synspunkter.

Blant mennene var det et flertall som har forståelse for uttalelsene, mens kvinnene var atskillig mer negative.

TV 2 Nettavisens lesere ga i ettertid sin fulle støtte til prinsesse Ragnhild.

- Hun gjorde rett i å uttale seg om kongebarna, mente flertallet.

- Jeg håper vi er venner igjen

Kongen så ikke TV 2 programmet, men innrømmet senere at han fulgte med i debatten.

- Jeg har snakket med Ragnhild flere ganger etterpå, og jeg har fått bursdagspresang av henne. Jeg håper vi er venner igjen, og hvis vi ikke er det, så tror jeg vi vil bli det. Dette er egentlig ikke en reell konflikt, svarte kongen da han ble bedt om å kommentere TV-programmet.

Her kan du selv se intervjuvet med prinsesse Ranghild.

Stor tror på kronprinsparet

Da kronprinsparet i fjor flyttet hjem fra England var mange skeptiske til om kronprinsparet ville bli et godt kongepar.

Men nå svarer hele 83 prosent at de tror kronprinsparet kan bli et godt kongepar, viser TNS sin gallup utført for TV 2.

- I prinsippet kan du jo syns at kronprinsparet kan bli et godt kongepar selv om du er i mot institusjonen. Selv om du er i mot hele institusjonen kan du jo si at om man først skal ha det så er kronprinsparet ok, sier Aagedal.

Aagedal mener årsaken til at flere er blitt positive, er at kronprinsen har fått prøve seg som regent:

- Det ser ut som om han fått en grundig opplæring i dette her. Det kom som en overraskelse at han skulle være så bra. Jeg syns han virker klok og fornuftig, sier sosiologen.

Vil avskaffe monarkiet

Også i det politiske miljøet er det nå flere mot kongehuset. Oslo Arbeiderparti vedtok i går at de krever at monarkiet som styringsform avskaffes.

Ifølge VG vil de foreslå dette på landsmøtet neste år.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley