*Nettavisen* Nyheter.

Svensk statsborger etterlyst over hele verden etter Majorstuen-drapet

Politiet holdt ny pressekonferanse på søndag.

21.10.18 19:14

Søndag morgen kom opplysningene om at politiet har identifisert en 20 år gammel svensk statsborger som mannen som er etterlyst i forbindelse med knivdrapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstuen i Oslo denne uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet gikk fredag ut med bilder av mannen de mistenker sto bak drapet på Majorstuen i Oslo mandag.  Foto: (NTB scanpix)

Klokken 12 søndag formiddag holdt Grete Lien Metlid, leder for felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, en orientering om saken på Politihuset på Grønland.

Der bekrefter hun at ingen er pågrepet i saken.

Fra Uppsala

- Men vi kan si nå at vi søker en konkret person. Den personen vi gikk ut og etterlyste på fredag er identifisert, og han er både siktet for drap og for ran, og han er etterlyst. Han er etterlyst internasjonalt og over hele verden, sier Metlid.

Hun oppfordrer 20-åringen til å melde seg for politiet.

- Siktede som er identifisert er en svensk statsborger. Han er 20 år gammel, og han er fra Uppsala, bekrefter Metlid.

Se Oslo-politiet fortelle om siste nytt:

Vurderer å gå ut med navn

Hun forteller at politiet vurderer å gå ut med den siktedes navn i løpet av kort tid.

Politiet har kartlagt mannens bevegelser, og har grunn til å tro at mannen forlot Norge etter drapet på Paltto på mandag og kom seg inn i Sverige. Tidligere samme morgen ranet han en person i Essendrops gate.

- Vi tar høyde for at han kan ha forlatt Sverige og at han kan befinne seg et helt annet sted, sier Metlid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Drapsmannen har denne tatoveringen på den venstre hånden.

Hun kan ikke gå i detalj om hvordan mannen klarte å ta seg ut av Norge, eller si noe om når Oslo-politiet varslet grenseovergangene.

- Hvor han er nå kan ikke jeg svare på, det jobber vi med å finne ut. Det vi kan si er at han forlot Norge etter ranet og drapet forrige mandag. Men hvordan og når går vi ikke ut med nå.

- Det har vært gjort en rekke varslinger i denne saken. Han er etterlyst internasjonalt og håper at det skal føre til at han blir lokalisert og pågrepet.

Metlid ønsker heller ikke å opplyse om hvor lenge den siktede mannen har vært mistenkt for drapet, eller om det er sikre observasjoner av drapsmannen i Sverige.

Klappjakt

Hun bekrefter at den siktede er tidligere straffedømt i Sverige.

Så sent som i fjor ble han dømt til fengselsstraff for ran etter å ha gått inn gjennom et åpent vindu i en bolig og truet beboerne med kniv før han forsvant med flere gjenstander.

Klikk på bildet for å forstørre.

Familien har frigitt dette bilde av Heikki Bjørklund Paltto (24). Foto: Privat

Politiet jobber ut ifra en teori om at både drapsofferet på Majorstuen, Bjørklund Paltto, og personen som ble ranet tidligere på morgenen, var tilfeldige ofre.

Siden mandag ved 12-tiden har det foregått en klappjakt på hvem som sto bak drapet på den 24 år gamle Paltto, som ble funnet knivdrept i sin leilighet på Majorstuen i Oslo.

- Vi har kontakt med svensk politi og utveksler informasjon. I tillegg pågår det løpende ting her hos oss som jeg ikke kan gå i detaljer på. Da den mistenkte var identifisert ble det raskt utstedt en nordisk arrestordre, og han er nå også etterlyst internasjonalt på en "red notice". Det betyr at det er høyt prioritert og håper at dette skal føre frem.

Den siktede svensken er ikke mistenkt for andre lovbrudd i Norge enn drapet på Bjørklund Paltto og ranet av en annen person mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag