RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk suksess med 6-timersdag

LO-lederen er positiv til erfaringene Toyota Center i Göteborg har hatt med sekstimers arbeidsdag.

FOLKETS HUS, OSLO (TV 2 Nettavisen): Toyota har hatt ordningen i tre år og mener den har økt personaltrivsel, samt redusert sykefraværet. Administrerende direktør i Toyota Center i Göteborg, Tommy Witedal, forteller at Toyota slet med lang ventetid for kunder og stort arbeidspress for personalet. Dette løste de ved å innføre seks-timersdager for sine mekanikere for tre år siden. Resultatet har ifølge han selv vært en suksess.

- Ventetiden har gått ned med 50 prosent, det er merkbart økt personaltrivsel, og de ansatte trener mer og får dermed bedre motstandskraft, sier Witedal.

Servicemarkedssjef i Toyotas Center i Göteborg, Martin Banck, sier at før den nye ordningen brukte de ansatte mye tid på det sosiale og andre ting som avislesing.

- Vi har tatt bort den sosiale biten på halvannen time. Nå blir alle private ærend gjort i fritiden, sier Banck.

Hovedtillitsvalgt i Toyotas Center i Göteborg, Gert Öst, er veldig fornøyd med ordningen og sier at det er mer disiplin på arbeidsplassen og at de ansatte jobber mer nå enn før. Öst sier at de ansatte har mer tid til familien sin, men påpeker at det finnes negative ting med den nye ordningen.

- Det er vel at man må lage mat oftere hjemme, sier Öst.

Svært positiv
Leder i Landsorganisasjonen (LO), Gerd Liv Valla, forteller at det å invitere Toyota er første steg i forbindelse med LOs prosjekt for forsøksordninger med seks-timersdag eller 30-timers arbeidsuke.

- Vår oppgave er å få svenskene hit for å fortelle om sine erfaringer, så dette blir en start på vår store satsing, sier hun.

LO lederen er svært positiv til det hun fikk høre av svenskene.

- Det mest positive er redusert sykefravær, tilfredse arbeidere og tilfredse kunder, sier Valla.

Vil ha fri på mandager
Valla sier at alle har forskjellige behov og at noen kanskje vil foretrekke seks-timersdag, mens andre ønsker 30-timers uke med for eksempel fri en dag i uken.

- Selv vil jeg ikke ha en seks-timersdag, men heller en fridag i uken og det skal være mandag, sier Valle.

Hun ser derimot at det kan bli et problem hvis noen og ikke alle får seks-timersdag eller 30-timers uke.

- Jeg synes jo at det kan bli et problem, men jeg tror at utviklingen går mot en nedkortning av arbeidstiden, sier Valla.

Hun tror ikke at seks-timersdag eller 30-timers uke vil bli innført i Norge i nærmeste fremtid.

- Det kommer til å ta lang tid, sier LO-lederen.

Potensiell bombe

Høyres helsepolitiske talsmann, Inge Lønning, skriver i en pressemelding at han er svært kritisk til seks-timersdag.

- Regjeringens forslag om seks-timersdag er en potensiell bombe under velferdsstaten, mener Inge Lønning.

Lønning skriver at med regjeringens forslag om seks-timersdag vil vi ikke ha kvalifisert arbeidskraft til å håndtere de store utfordringene vi vil få i omsorgsyrkene i årene fremover. Han mener at Norge vil mangle kvalifisert pleiepersonell til å ta vare på gamle, og at vi vil mangle både pleiere og leger til å ta hånd om oss når vi blir syke.

- Regjeringens politikk vil kraftig forsterke de problemene vi allerede har innen omsorgsyrkene med å skaffe kvalifisert arbeidskraft, skriver Lønning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere