RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svenskene dro - bananene kom

Sist oppdatert:
Unionsoppløsningen med Sverige er ikke det eneste 100-årsjubileet i Norge i år. For det året svenskene dro, kom de første bananene til Norge.

Dermed kan vi år feire 100 år som uavhengig - og bananspisende - nasjon. Men Norge er ingen bananrepublikk, og bananjubileet vil derfor ikke få like stor oppmerksomhet som unionsoppløsningen.

Banan-Matthiessen
Men Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG) retter likevel oppmerksomheten mot denne milepelen i norsk kulturhistorie. For bananen er en av de viktigste artiklene innen verdenshandelen med frukt, og til Norge kom den altså i 1905.

Det var Christian Matthiessen som høsten 1905 fikk enerett på import av bananer til Skandinavia. Snart ble trelasthandleren kjent som banan-Matthiessen. Selskapet lever i dag videre som Bama.

Koke-banan
Det finnes to grunnsorter bananer, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker. Det er vanlig fruktbanan og kokebanan.

Den siste er også kjent under navnet grønnsaksbanan. Innenfor disse to hovedkategoriene finnes det en rekke ulike sorter, blant annet rød banan og minibanan. Se bananoppskrifter her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere