Gå til sidens hovedinnhold

Svenskene skal sikre Norge koronavaksiner

Sverige vil kjøpe inn ekstra mange koronavaksiner gjennom EUs innkjøpsavtale for å kunne videreselge de til Norge og Island, melder NRK.

Helseminister Bent Høie (H) bekrefter overfor NRK at Norge ikke får kjøpe vaksiner gjennom EUs vaksineavtale. Men Sverige har fått de andre medlemslandene i EU til å avgi rundt 3 prosent av sine vaksiner så EØS-landene også kan få kjøpe.

– Sverige kjøper inn mer doser enn vi har rett til, for å selge videre til Norge og Island. Det er den praktiske måten vi løser dette på. Det er på det rene at alle medlemsland har gått med på å dele av sine doser, sier Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström til NRK.

EU-kommisjonen har inngått kjøpsavtale med legemiddelgiganten AstraZeneca, og forhandler med tre andre produsenter om å kjøpe vaksiner til unionens borgere.

– Jeg opplever veldig trygghet for at Norge blir ivaretatt, men det krever ekstra arbeid fra Norge sin side, og at vi har gode venner i EU-systemet. Det er et betydelig arbeid som legges ned fra norsk utenrikstjeneste nå, sier Høie.

(©NTB)

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday

Kommentarer til denne saken