RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Sverger til ribbe og pinnekjøtt

Nordmenn er urokkelige i matveien julaften: Enten er det svineribbe eller pinnekjøtt.

Med 60-70 prosent oppslutning har svineribba en helt dominerende plass i det sentrale Østlandsområdet. For vestlendingene er det like selvsagt med pinnekjøtt. 75 prosent sverger til det salte fårekjøttet. Dette viser ferske tall fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og forsker Annechen Bugge.

Noen vil hevde at SIFO slår inn åpne dører med sin statistikk, som bekrefter alle stereotyper om norske matvaner i høytiden.

* Over 80 prosent av den norske befolkningen oppgir at julen har svært eller nokså stor betydning for dem.

* Mat og måltider er en svært viktig del av familieritualet.

* Kun 3 prosent spiser julefiskeretter som torsk og lutefisk på julaften.

* I de tre nordligste fylkene er det omtrent like mange som velger svine- og lammeribbe.

* Så å si ingen spiser pizza.

Hensikten med rapporten er å øke kunnskapen om hvilken rolle og betydning maten og måltidene har i julen, skriver SIFO.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere